Pardubický magistrát se vylidňuje, úředníci si stěžují na radní

UDÁLOSTI V REGIONECH: Pardubičtí úředníci dávají výpovědi (zdroj: ČT24)

Na pardubickém magistrátu začali úředníci dávat výpovědi. Hovoří o nátlaku radních, ti to ale odmítají a tvrdí, že jde o neschopné zaměstnance. Zvedající se vlna odchodů již rozložila útvar městského architekta. Problémy na magistrátu souvisejí s přípravou územního plánu. Tu mohou odchody ochromit.

Úředníci z pardubického magistrátu si stěžují na politiky, kteří od minulého roku převzali vládu nad městem. Údajně zasahují do každodenní práce a vytvářejí nátlak. Primátor Martin Charvát to odmítá, nic to ale nemění na tom, že úředníci začali podávat výpovědi.

Problémy měly nastat především při vytváření nového územního plánu. V něm jde některým investorům a majitelům nemovitostí o desítky milionů korun.

Situace se chopila městská opozice. Podle bývalé primátorky Štěpánky Fraňkové (SPP) i jejího někdejšího náměstka Františka Brendla (Pardubáci) odcházejí ti nejschopnější úředníci. „Nemají zapotřebí, aby se s nimi zacházelo, jak se s nimi v současné době zachází,“ řekl zastupitel Brendl.

Nejvýrazněji se situace projevila v odboru hlavního architekta, který prakticky zanikl. Odešlo pět zaměstnanců včetně samotné hlavní architektky Pavly Pannové. Tu však odvolali sami radní. „Dlouhodobě neplnila své úkoly jako manažerka,“ uvedl primátor Charvát s tím, že si Pavly Pannové váží jako architektky.

Končící hlavní architekta naopak tvrdí, že neplněním zadaných úkolí je vinno vedení města: „Nechuť spolupracovat ze strany vedení vůči nám úředníkům.“

Kdo odcházející úředníky a také hlavního architekta města nahradí, zatím není jasné.