Rozkol uvnitř ANO v Opavě rozložil radniční koalici

Koalice v Opavě se rozpadá. Rozkol mezi stranami vygradoval po rozporech uvnitř hnutí ANO, které volby vyhrálo. ANO v čele s primátorem Martinem Vítečkem vládne se zástupci lidovců, občanských demokratů a Změny pro Opavu. Strany už intenzivně jednají o nové koalici. ČSSD má šanci vyjít z opozice.

O novém složení rady bude jednat mimořádné zastupitelstvo v polovině listopadu. „Nyní jednáme o doplnění hlasů tak, abychom mohli ještě o něčem rozhodnout,“ řekl primátor Opavy Martin Víteček z hnutí ANO. Delší dobu má spory se svou náměstkyní Simonou Bierhausovou nebo již odvolanou radní Simonou Horákovou. Obě jsou z ANO a tvrdí, že primátor dělá ostudu.

Další náměstek Dalibor Halátek, který byl zvolený za uskupení Změna pro Opavu, potvrdil, že současná koalice už není schopna fungovat. „Situace je neudržitelná. Jednáme o nové koalici,“ řekl Halátek.

ČSSD už má představu o nové koalici

Silnou roli při vyjednávání bude zřejmě hrát druhá nejsilnější strana v zastupitelstvu –  ČSSD, která skončila v opozici. „Základem možné budoucí koalice by mohla být spolupráce ČSSD, lidovců a Změny pro Opavu. Další potenciální partner se zatím jasně nevyjádřil,“ řekl Radim Křupala z ČSSD.

Koalice v Opavě se rozpadla

Lidovec Josef Stiborský, který je náměstkem primátora Vítečka, to nevylučuje. „Podstatné je, aby změny přinesly pozitivní výsledek a opět zavládla dělná atmosféra,“ uvedl Stiborský.

ODS, Starostové a Opavané se spojili

Zástupci ODS, Starostů městských částí a uskupení Opavané vytvořili společný klub a dohodli se, že budou po zbytek volebního období postupovat společně. Společně hledají partnera, se kterým by mohli sestavit koaliční většinu. „Nějaké možnosti se rýsují, ale nic není definitivně rozhodnuto,“ uvedla Hana Brňáková za Opavany, které tvoří Nezávislí, Občané a Piráti.

Dalšími potencionálními partnery jsou strana Zelená pro Opavu v čele s bývalou náměstkyní primátora Pavlou Brady a komunisté. Podle mnoha zastupitelů koalice doplatila na rozštěpení ANO na dvě skupiny a vyhrocené vztahy mezi jednotlivci.

Primátor čelí kritice i z vlastních řad, například kvůli odvolání šéfů městských společností. Proti novému řediteli Slezského divadla Pavlu Drgáčovi se vzbouřili zaměstnanci a hrozí stávkou. „Odvolání ředitelů probíhá způsobem pokus – omyl. Pan primátor dělá různá faux-pas, víceméně dělá ostudu značce ANO,“ míní Simona Bierhausová z ANO, která měla připravovat na radnici převrat.