Z makovice staré rozhledny dýchla na památkáře místo dávného svědectví 70. léta

UDÁLOSTI: Památkáři prozkoumali makovici krásnodvorské rozhledny (zdroj: ČT24)

Na špičku novogotické rozhledny v parku u zámku Krásný Dvůr vyšplhali památkáři, aby otevřeli makovici na kopuli stavby, která prochází rekonstrukcí. Vznikla na konci 18. století a nebyly záznamy o tom, že by makovici od té doby někdo otevřel. I když nakonec památkáři zjistili, že jsou záznamy nepřesné, svědectví o minulých dobách přece jenom nalezli.

Rozhledna u zámku Krásný Dvůr nepatří k nejvyšším, v historii umění má ale své nezastupitelné místo – je to nejstarší novogotická stavba v Čechách. V létě začala její rekonstrukce, památkáři se proto rozhodli otevřít její makovici. Když šplhali do třicetimetrové výšky, předpokládali, že jsou více než po dvou stoletích první lidé, kteří se tam vydali.

Po otevření však bylo hned jasné, že schránka uvnitř nepochází z období před napoleonskými válkami. Po otevření se ukázalo, že skrývala fotografie, pohlednice, mince a dobové noviny z roku 1978. Ačkoli se historici tvářili hrdinně, Tomáš Petr z Národního památkového ústavu přiznal, že jsou zklamáni.  „Nečekali jsme, že se 70. letech opravovala i lucerna,“ poznamenal.

Když už je ale makovice otevřená po tak krátké době, je třeba opět ji naplnit. Památkáři proto přemýšlejí, jaké by bylo vhodné svědectví o současné době. „Dříve se psalo, takže se tam dávaly dopisy. Teď byste tam dali mobil, platební kartu, ale rozhodně tam bude i nějaká dokumentace ke stavbě,“ nastínil památkář Miroslav Vachek.

Oprava rozhledny, na kterou přispěly norské fondy, bude stát asi 18 milionů korun. Potrvá do jara příštího roku.