Nejen posledními 750 lety Budějovic provede nová expozice Jihočeského muzea

Expozici, která nabídne výpravu do historie Českých Budějovic, otevře Jihočeské muzeum v rámci oslav 750 let od založení města. Autoři se ale nenechali nijak omezit rokem 1265, kdy město nechal založit král Přemysl Otakar II. Výlet do dějin tak končí až v pravěku – asi před sedmi tisíci lety.

Návštěvníci čerstvě otevřené expozice sestavené k budějovickému jubileu spatří více než tisíc různých předmětů nebo symbolů města. Jsou tematicky rozdělené do tří sálů, kde lze srovnat podobu města od jeho založení přes gotiku, renesanci, baroko až do počátku 19. století. V posledním sále se dozvědí o budování města ve 20. století. Celkem bude vystaveno 1075 předmětů.

Část výstavy je věnována také židovské komunitě. Muzeum nechalo zrestaurovat předměty, které se vymykají průměru. Návštěvníci uvidí synagogální svícny, přídavné skříňky na tóru i interiér bývalé budějovické synagogy na barevné reprodukci.

Stálá expozice „Příběh města Českých Budějovic“ (zdroj: ČT24)

Pracovníci muzea chtějí některé části expozice postupně obměňovat. Zejména se to týká části nazvané Kabinet umění. „Budeme vystavovat nejvzácnější a nejkrásnější předměty z našich sbírek. Tento rok zahajujeme gotikou,“ řekla vedoucí realizačního týmu z Jihočeského muzea Nora Jelínková.

Autoři se expozici snažili „nevytapetovat“ texty – aby to návštěvníky neunavovalo. Ti, kdo si budou chtít dohledat podrobnější informace, je najdou na obrazovkách.

Výstavu připravovala skupina odborníků z archivu, univerzit, památkového ústavu, akademie věd a muzea několik let. Vytvoření expozice, která se nachází ve třech sálech, stálo kolem sedmi milionů korun. Složily se na ni Jihočeský kraj a pražský magistrát.