O budoucí vládě v Praze politici jednají jen opatrně - zřejmě to potrvá týdny

Události v regionech: Budoucnost pražské koalice (zdroj: ČT24)

Zástupci pražského ANO, ČSSD a Trojkoalice (SZ, KDU-ČSL a STAN) se v úterý poprvé sejdou na společném koaličním jednání. Schůzka bude prvním oficiálním jednáním koaličních stran od čtvrtečního zasedání zastupitelů, kdy byli odvoláni čtyři z 11 pražských radních. Jak bude vedení města v budoucnu vypadat, není jasné.

Stávající pražská koalice nemá budoucnost. Po pondělní schůzce Trojkoalice a Pirátů to zopakovali zástupci obou uskupení. Přestože se na magistrátu o nové podobě vedení města už vyjednává, hovořit o konkrétních jménech či datech je podle politiků zatím velmi předčasné.

Nové rozložení sil se zatím nerýsuje

Po odvolání čtyř radních - dvou z ČSSD a po jednom z Trojkoalice a hnutí ANO - musí strany hledat nová spojenectví. Jednu z prvních schůzek měli v pondělí Piráti s vedením Trojkoalice. Potvrdili si sice své vzájemné sympatie, ovšem nové rozložení sil se podle nich zdaleka nerýsuje.

„Koalice je mrtvá, ale myslím, že věci se budou řešit podstatně déle,“ řekl předseda zastupitelského klubu Trojkoalice Petr Štepánek.

„Je otázka, jestli se ji podaří nějakým způsobem resuscitovat nebo oživit. To nedovedu odhadnout a asi to nedovede odhadnout nikdo tady na magistrátu,“ uvedl předseda zastupitelského klubu Pirátů Jakub Michálek.

„Myslím, že do konce listopadu by tady možná mohl být půdorys nějakých nových koalic,“ řekl místopředseda Trojkoalice a radní Jan Wolf (Trojkoalice, KDU-ČSL).

Trojkoalicie: Krnáčová nemá v ANO pevnou pozici

Podle Trojkoalice je potřeba, aby primátorka Adriana Krnáčová před dalším jednáním stabilizovala svoje vlastní hnutí, kde údajně nemá pevnou pozici. Krnáčová už dřív prohlásila, že by ráda udržela spolupráci ANO, ČSSD a Trojkoalicí.

Očekávám od svých kolegů, se kterými se sejdu zítra, abychom deklarovali, zda o tomto projektu můžeme dál vyjednávat.
Adriana Krnáčová
primátorka Prahy

O udržení dosavadní spolupráce stojí i sociální demokraté. Dál jim ale vadí osoba Matěje Stropnického. „Opakovaně lže, lhal a zjevně bude lhát,“ řekl zastupitel a náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD) v reakci na Stropnického tvrzení, že za jeho odvoláním byl tlak developerů.

Dolínek dále na adresu bývalého náměstka primátorky uvedl, že nezvládal svou agendu a víc než jí se věnoval vlastnímu public relations. „Pan Stropnický s developery fungoval velmi selektivně. Fungoval tam, kde šlo o jeho body, jeho PR a jeho přání. Ne tam, kde šlo o přání Pražanů,“ dodal Dolínek. 

I podle sociálních demokratů budou nyní jednání trvat několik týdnů.

ANO chce jednat o možné koalici se všemi stranami

Hnutí ANO bude jednat o budoucí pražské koalici se všemi politickými stranami v zastupitelstvu. Zároveň bude chtít od dosavadních partnerů, ČSSD a Trojkoalice (SZ, KDU-ČSL a STAN), vědět, zda platí koaliční smlouva. Po pondělním podvečerním jednání klubu to řekl jeho předseda Michal Hašek. Koaliční jednání se uskuteční v úterý.

„Jsme připraveni v dalším období jednat se všemi politickými subjekty tady na magistrátu. Budeme jednat jako klub jednotně a jsme připraveni samozřejmě naslouchat všem návrhům, které si pak zanalyzujeme, a z toho si uděláme následně výstup,“ řekl Hašek, který byl ve čtvrtek odvolán z funkce radního.

Na úterním koaličním jednání pak bude ANO chtít od ČSSD a Trojkoalice vědět, zda koalice s hnutím ANO stále platí. „My samozřejmě od našich partnerů chceme vědět, zda koaliční smlouva trvá. Klub Trojkoalice ústy Jana Wolfa prohlásil, že koalici považuje za mrtvou, ale my to víme pouze z médií, proto si chceme jako první věc vyjasnit tyto vztahy,“ řekl Hašek.

Zastupitelé za ANO si rovněž určili vyjednávací tým, který bude o podobě vedení města nadále jednat. V něm je kromě Haška také primátorka Adriana Krnáčová a radní a místopředseda pražského ANO Radek Lacko, který nahradil předsedkyni pražského ANO a starostku Prahy 10 Radmilu Kleslovou.

Personální otázky, tedy to, kdo by za ANO byl případně do rady nominová, v pondělí zastupitelé podle Haška neřešili. Zastupitelský klub ANO je ale v tuto chvíli jednotný. „Vidíte, že se schází a že tu byli všichni členové,“ řekl.

Hašek také uvedl, že ve čtvrtek bude jednat celostátní výbor ANO, který by měl situaci na magistrátu řešit. Výsledek jednání nechtěl předjímat.

Zbylí radní mají mnohem víc práce

Politici musí řešit i urgentní otázku: Jak ve zbývajících sedmi radních zvládnout agendu, na kterou jich dosud bylo 11. Například rozsáhlou problematiku územního rozvoje teď má ke svým dosavadním povinnostem nově na starost radní Jana Plamínková, místopředsedkyně zastupitelského klubu Trojkoalice. Ta už uvedla, že dlouhodobě se takový objem práce v jednom člověku dělat nedá.

Řadu problémů musí v každém případě hlavní město řešit velmi rychle. Jde třeba o rozpočet nebo výstavbu nových školek.

Možností, jak sestavit novou vládu v Praze, je několik

V zastupitelstvu je osm zastupitelských klubů. Možností, jak sestavit vládu, je tak řada - od té, že se udrží současná koalice, která projde pouze personální obměnou, až k možnosti, že bude domluvena nová koalice s některou z opozičních stran. Případně si může koalice vyjednat tichou podporu opozice pro menšinovou vládu.

Rozdělení mandátů na pražském magistrátu
Zdroj: ČT24

V pětašedesátičlenném zastupitelstvu má hnutí ANO od podzimních voleb 17 mandátů, 12 klub TOP 09 a nezávislých. Po osmi je zastupitelů Trojkoalice, ODS a ČSSD. V zastupitelstvu jsou dále čtyři Piráti, čtyři komunisté a čtyři nezávislí. Koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice dosud měla na pražské radnici většinu jediného hlasu.

Politolog:  Bude záležet na tom, jak se k věci postaví dosavadní primátorka

Politolog Kamil Švec z Fakulty sociálních věd Karlovy univerzity, který byl hostem Událostí v regionech, konstatoval, že stávající pražská koalice podle všech náznaků skončí. Nemyslí si, že by ve hře byly zcela nové koalice, které by spojily zcela odlišné politické strany.

„Spíš myslím, že dojde k úpravě stávajícího rozložení – například ANO, ČSSD a část Trojkoalice nebo jiný partner. Varianta TOP 09 – ANO je velmi nepravděpodobná,“ řekl Švec.

Podle něj by situaci mohlo odblokovat například to, jak se k věci postaví stávající primátorka. „Je možné, že odvolání čtyř radních, a ne jedenácti, jak opozice původně plánovala, je i možným tlakem na to, aby Adriana Krnáčová odstoupila z vedení města,“ uvedl Švec.

Zachování stávající koalice podle něj není pravděpodobné i proto, že má jen velmi těsnou většinu. „I kdyby Trojkoalice chtěla zůstat, upřímně pochybuji, že by Matěj Stropnický hlasoval pro koalici, ze které byl prakticky vyhozen. A ten minimálně jeden hlas už by ta chyběl,“ konstatoval politolog.