Pardubický kraj sám hledá pracovníky na Ukrajině, nechce nelegální dělníky

Pardubický kraj sám hledá pracovníky na Ukrajině, nechce nelegální dělníky (zdroj: ČT24)

Pardubický kraj se rozhodl na Ukrajině aktivně vyhledávat lidi, kteří mají zájem o práci v České republice. Chce tím předcházet nelegálnímu zaměstnávání cizinců. Kontroly na Pardubicku totiž každoročně odhalí stovky těch, kteří pracují bez povolení, tedy bez takzvané modré karty.

Ukrajinský lékař Yuriy Soldatyuk žije s manželkou v Česku už necelý rok. Oba pracují v pardubické nemocnici. Tím, že získali legální zaměstnání, si splnili svůj sen. Jak totiž doktor Soldatyuk říká, na Ukrajině mu lékařský plat na uživení rodiny nestačil. Musel si proto kromě medicíny ještě přivydělávat jinak.

Pardubický kraj chce přilákat z Ukrajiny víc takových lidí. Agentury, které jim zprostředkovávají práci, si v některých případech berou až polovinu mzdy. Proto se nechávají cizinci zaměstnávat nelegálně.

Náborové centrum vznikne v Užhorodu

Pardubický celní úřad uskutečnil 111 kontrol, které se zaměřily na zaměstnávání cizinců, konstatoval mluvčí Celní správy v Pardubicích Václav Kánský. „Ve 105 případech jsme byli úspěšní a odhalili celkem 402 osob, které se provinily proti zákonu o zaměstnanosti,“ doplnil.

Centrum pro zprostředkování práce má vzniknout v zakarpatském Užhorodu, který byl v dobách první republiky hlavním městem Podkarpatské Rusi. Zájemce tam přijde do kanceláře, nabídne svoje odborné znalosti a kancelář mu vybere konkrétní zaměstnání. Zároveň taky zdarma pomůže vyřídit potřebná povolení.

„Je to určitě přínos pro obě strany. U nás chybí pracovní síla, která se nabízí několik set kilometrů odtud na východ, tak proč ji nevyužít,“ říká hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD).

Největší šance mají Ukrajinci ve stavebnictví a strojírenství

Na Pardubicku je aktuálně víc než 7000 volných pracovních míst. Největší zájem je o profese ve stavebnictví a strojírenství.

Stavební dělník
Zdroj: Pavel Němeček/ČTK

„Mezi desítkou nejpočetnějších volných míst jsou operátor na lince, řidič a technické profese jako svářeči, nástrojaři a soustružníci,“ řekl ředitel Úřadu práce Pardubice Petr Klimpl.

Pardubický kraj je prvním z českých regionů, který chce aktivně vyhledávat pracovníky v cizině. Nové centrum na Ukrajině otevře na jaře příštího roku.