Nákup moderního přístroje zachránil onkologii v Chebu

Události v regionech: Nový lineární urychlovač v chebské nemocnici (zdroj: ČT24)

Karlovarský kraj po roce a půl dokončil stavbu nového onkologického centra v chebské nemocnici - je zatím ve zkušebním provozu. První pacienty s nádory by mělo přijmout začátkem příštího roku. Péče o ně se teď soustředí právě do krajské nemocnice v Chebu. Pokud by nemocnice moderní vybavení nepořídila, onkologie by v Chebu musela skončit.

Karlovarský kraj do nového pracoviště investoval 140 milionů korun. Většina peněz byla z dotací Evropské unie. V areálu chebské nemocnice tak vznikl úplně nový podzemní kryt a nakoupily se i nové přístroje.

Nejdůležitějším je lineární urychlovač. Zhruba desetitunový přístroj z Velké Británie patří k nejmodernějším v Česku. Dosud u nás byly jen dva, ve Zlíně a v Chomutově.

Jeho hlavní předností oproti starším přístrojům je, že dokáže velmi přesně zamířit ozařovací paprsek na cílové místo v těle pacienta – obvykle na nádor. Tím podstatně snižuje možnost poškození okolních zdravých buněk.

Pacienti nebudou muset na ozařování dojíždět třeba do Prahy nebo Plzně

Onkologické oddělení v chebské nemocnici každý rok ošetří až 650 pacientů. Naprostá většina z nich je z Karlovarského kraje. Každoročně ale jejich počet narůstá. S tím se také prodlužují čekací doby, než se pacienti k ozařování vůbec dostanou.

Pro pacienty nový přístroj znamená hlavně to, že nebudou muset dojíždět za léčbou buď do Chomutova, nebo do Plzně a Prahy.

Přístroj zachránil další existenci chebské onkologie

Podle primáře chebské onkologie Pavla Krištofa nákup nového přístroje zachránil další existenci oddělení. „Předešlý přístroj dosluhuje. Bez obnovy přístrojového vybavení bychom už letos v prosinci skončili. Skončila by smlouva s pojišťovnou a my bychom už nemohli pokračovat dál,“ řekl Krištof.

Nový lineární urychlovač na chebské onkologii
Zdroj: Slavomír Kubeš/ČTK

Karlovarskému kraji, který je vlastníkem chebské nemocnice, se na nákup přístroje i vybudování potřebného krytu na míru podařilo získat dotace z Regionálního operačního programu Severozápad. Pokryly 85 procent nákladů.

Podle generálního ředitele Karlovarské krajské nemocnice, pod kterou chebská nemocnice spadá, se krajským nemocnicím podařilo od roku 2009 získat z evropských peněz nové přístroje za bezmála půl miliardy korun. A s modernizací chce pokračovat.