Muže, který prodával tabák jako hnojivo a neplatil daň, poslal soud na 7 let do vězení

Krajský soud v Hradci Králové poslal na sedm let do vězení Adama Filuse, který podle spisu zkrácením daně při dovozu a prodeji tabákových listů způsobil státu škodu 145 milionů korun. Soud ho zároveň na pět let vypověděl ze země. Polák Filus při zahájení hlavního líčení nevypovídal, na policii uvedl, že zákon neporušil. Rozsudek zatím není pravomocný.

Filusovi hrozilo pět až deset let vězení. Předseda senátu hradeckého soudu Jiří Vacek řekl, že soud uložil trest mírně pod polovinou trestní sazby vzhledem k tomu, že obžalovaný dosud nebyl trestán a při vyšetřování spolupracoval.

Podle Vacka se podařilo prokázat, že Filus tabákové listy napytlíkoval a například navlhčil, takže po nařezání tento výrobek bylo možné využít ke kouření.

Daň měl zkrátit u více než 70 tisíc kilogramů tabáku

Obžaloba Filuse viní z toho, že daň zkrátil při obchodování s více než 70 tisíci kilogramy částečně odřapíkovaného tabáku, který v drtivé většině do České republiky dovezl od července 2013 do srpna 2014.

Po přesypání do menších pytlů, načechrání a někdy i zvlhčení dodával tabák do svých provozoven rozmístěných po České republice jako hnojivo či stelivo.

Adam Filus na snímku z 13. 10. 2015
Zdroj: David Taneček/ČTK

V prodejnách si tabákové listy mohli zákazníci za poplatek nařezat či nadrtit. Podle spisu však šlo o tabák ke kouření podléhající spotřební dani z tabákových výrobků, kterou ale obžalovaný nezaplatil, neplatil také daň z přidané hodnoty.

O náhradě škody hradecký soud nerozhodoval

Podle státního zástupce Františka Jedličky se obžalovaný domníval, že tabákové listy dani nepodléhají. „Od počátku jeho podnikání ale celní orgány prováděly kontroly v jeho provozovnách a tvrdily, že se jedná o předmět daně, tudíž by z toho měla být daň odvedena. Toto však obžalovaný nerespektoval a po dobu téměř 1,5 roku takto podnikal, aniž by spotřební daň hradil,“ řekl Jedlička.

Podle něj je spotřební daň i daň z přidané hodnoty vymáhána v rámci daňových řízení. Proto se o náhradě škody v řízení u hradeckého soudu nerozhodovalo.

Podle obhájce panovalo v ČR legislativní vakuum

Filusův obhájce ve svém závěrečném návrhu požadoval zproštění obžaloby a tvrdil, že v České republice bylo v té době v této věci legislativní vakuum a správní orgány nepostupovaly v dané problematice jednotně. „Není žádný důkaz, že by tabákové listy byly používané ke kouření,“ řekl obhájce. Namítal také, že případ není dořešen v rámci správních řízení.

Policie na vyšetřování kauzy s krycím názvem List spolupracovala v rámci týmu Kobra v Královéhradeckém kraji s finanční a celní správou, původní odhad škody byl 84,5 milionu korun. Zástupci týmu Kobra už v únoru k případu řekli, že prodejny byly například v Hradci Králové, Pardubicích, Náchodě, Plzni či Ostravě.

První případy související s prodejem tabákových listů zaznamenala celní správa v roce 2013, aktivity cizince začal prověřovat Celní úřad pro Olomoucký kraj. Poté, co muž své podnikání přesunul do Hradce Králové, začaly případ řešit místní úřady a od listopadu 2014 také policisté.