V revoltě proti vedení ČSSD hledá Rozbořil podporu u komunistů

Olomoucký hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD) se vzpírá celostátnímu vedení své strany. Jeho rozhodnutí nerezignovat kvůli trestnímu stíhání navzdory výzvám stranických špiček podpořil krajský výbor sociální demokracie. Podpora vlastní strany ale Rozbořilovi k udržení funkce nestačí. Jde se proto ujistit o podpoře komunistické strany, která spolu s ČSSD tvoří v Olomouckém kraji koalici.

Když před třemi lety obvinila policie tehdejšího středočeského hejtmana z řad ČSSD z korupce, po dvou dnech odstoupil z funkce a jeho strana o půl roku později v kraji obhájila volební vítězství. Nyní policie stíhá dalšího sociálnědemokratického hejtmana, který však svůj post opustit nemíní. Nyní ale potřebuje zjistit, zda se mu proto nerozpadne koalice.

Klíčové je stanovisko olomoucké KSČM. Ta je se sociálními demokraty v koalici. Pokud by trvala na tom, aby Jiří Rozbořil ve funkci skončil, patrně by neměl na vybranou. Je ale možné, že ho komunisté k rezignaci tlačit nebudou. „Mezi příznivci naší strany převažuje názor, že bychom měli být velmi obezřetní. Než zbouráme něco, co funguje, měli bychom dvakrát měřit,“ řekl zastupitel za KSČM Alexander Černý.

Opozice zatím netrvá na tom, aby Jiří Rozbořil ze své funkce odstoupil, aby rezignoval. Nicméně chce, aby vysvětlil, proč trvá na své pozici.
Martin Laštůvka
redaktor ČT

Část krajské opozice by chtěla, aby hejtman Rozbořil vysvětlil svoji situaci na mimořádném zasedání zastupitelstva. K jeho svolání je ale potřeba třetina hlasů, kterou nespokojení zastupitelé za TOP 09, STAN a Koalici pro Olomoucký kraj nemají. Zástupci krajské ODS dali najevo, že jim stačilo soukromé setkání s hejtmanem a mimořádnou schůzi nechtějí.

Vedení ČSSD tlačí, kraj odolává. Zatím

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka si nad kauzou, která se týká především uplácení a vazeb mezi podnikateli a policisty, pomyslně „umyl ruce“, když zjistil, že se mu Olomoucký kraj vzpírá. „Je to jejich odpovědnost, kterou dnes převzali,“ řekl o rozhodnutí krajské organizace, která Rozbořila podpořila.

Podle Sobotky nejenže Rozbořila k odstoupení vyzvalo předsednictvo a grémium ČSSD, ale takový závěr také vyplynul z diskuse ústředního výkonného výboru. Rozbořil však naopak poukázal, že ÚVV se jasně nevyjádřil.

O obvinění hlavy kraje zatím nebude jednat zastupitelstvo, hejtman totiž jeho mimořádné jednání nesvolá. I pokud získá jeho revolta podporu komunistů, může však stále skončit záhy. Krajské vedení ČSSD bude o Rozbořilově osudu znovu jednat 2. listopadu. Krajský šéf ČSSD Jiří Zemánek přitom připustil, že apel strany je vemi silný: „Směrem k ČSSD by asi opravdu bylo nejlepší kdyby ten případ byl ukončen a pan hejtman zvážil, jestli může dál setrvat ve funkci.“

Na počátku zřejmě byly evropské peníze

Jiří Rozbořil je jedním ze čtyř obviněných v kauze, které dali vyšetřovatelé název Vidkun odkazující na norského kolaborantského politika. Obvinění padla z trestných činů zneužití
pravomoci úřední osoby, přijetí úplatku či z podplácení, zbylí tři stíhaní lidé – olomoucký podnikatel a dva policisté – jsou ve vazbě. Všichni podali proti trestnímu stíhání stížnost.

Hejtman měl podle kriminalistů požadovat po náměstkovi krajského policejního ředitele Karlu Kadlecovi, aby se policisté přestali zajímat o údajný dotační podvod. Lidové noviny dali kauzu do souvislosti s trestním oznámením, které podalo ministerstvo financí kvůli podpoře jezdeckého areálu z evropských fondů.