Bývalou strojovnu ostravského Dolu Hlubina zabrali lezci

Jedna z největších lezeckých stěn v republice je nově otevřená v Dole Hlubina v ostravských Dolních Vítkovicích. Je přes dvacet metrů vysoká a lezci si na ní mohou vyzkoušet sto padesát cest různé obtížnosti včetně dvacetimetrového převisu.

Autoři nápadu získali pro vybudování lezecké stěny prostory bývalé strojovny v zrenovovaném Dole Hlubina, která byla od roku 1992 nevyužívaná. „Přípravy byly velmi náročné, jen vyjednávání se zástupci Dolní Oblasti Vítkovice trvaly déle než dva roky,“ uvedl provozovatel sportovního centra Ondřej Marynčák.

Výsledkem je jedna z největších tréninkových lezeckých stěn v republice. Marynčák se svým týmem na ni umístil přes pět tisíc chytů. Cest, které mohou zájemci vyzkoušet, je sto padesát a jsou různé náročnosti - pro úplné začátečníky i zkušené horolezce.

Reportáž: Důl Hlubina otevřel lezeckou stěnu

„Dominantou stěny je dvacetimetrový převis. A těžkých cest tady máme plno,“ řekl Jiří Štencl, který se podílel na stavbě. Stěna bude otevřená celoročně a denně včetně víkendů a svátků.

Děti i dospělí, kteří se chtějí lezení naučit, se mohou přihlásit do kurzů. Důl Hlubina byl dosud zaměřený především na kulturu. Nový sportovní areál tam má přitáhnout další aktivní lidi.