Do vily Tugendhat se vrátil původní nábytek

Bez komentáře: Do vily Tugendhat se vrátil originální mobiliář (zdroj: ČT24)

Čtyři kusy původního nábytku se po letech vrátily do slavné vily Tugendhat. Na jejich obnově pracovalo více než rok devět restaurátorů.  Už od pondělí návštěvníci uvidí příborník, lavice, kávový stolek i známé červené křeslo.

Praktické vybavení domácnosti rodiny Tugendhatových se během let stalo muzejním kouskem a jednou z ikon meziválečného designu. Stejně jako dům i interiér navrhl architekt Mies van der Rohe. 

„Právě Lilly Reich, která tenkrát na vysoce módním trendu ohýbaného trubkového nábytku s ním spolupracovala, vyvinula celou soustavu křesel. Mezi možná opravdu nejslavnější patří to naše Spring Chair,“ řekla ředitelka vily Iveta Černá. 

Před slavnou onyxovou stěnou budou ale stále repliky. „Je třeba udržovat prostředí, které má stabilní teplotu, vlhkost a především bez nějakých výkyvů,“ vysvětlil restaurátor Petr Janda. Originály tak budou vystaveny v technickém podlaží vily ve skleněných vitrínách. Uvidí je tak i návštěvníci, kteří nepůjdou na prohlídku samotné památky, ale jen do zahrady.