Průvodci v Českém Krumlově si stěžují na nekalou konkurenci „za spropitné“

Události: Průvodci „za spropitné“ v Českém Krumlově (zdroj: ČT24)

Sdružení průvodců v Českém Krumlově se ohrazuje proti konkurenční firmě. Ta pořádá prohlídky města zadarmo – pokud jsou turisti spokojení, můžou to vyjádřit libovolně vysokým spropitným. Podle stěžovatelů jde o nekalou soutěž, která odporuje vyhlášce.

Průvodce v charakteristické červené bundě a se stejně barevným deštníkem vyráží do ulic každý den v 10:30 a ve 14:00. „Neúčtujeme žádné poplatky. Na konci cesty nám pak můžete dát, co uznáte za vhodné,“ říká na úvod turistům. 

Ondřej Gyurke, který je průvodce a zároveň i majitel společnosti Wiseman Free Tour, se zájemci z Argentiny, Kalifornie, Tchaj-wanu a Austrálie prochází celé město. Ukazuje jim nejznámější místa, připomene zajímavosti z historie i místní legendy. Cesta trvá skoro dvě hodiny.

Průvodce dostává jen „spropitné“ – je to nekorektní konkurence?

Ondřej Gyurke takhle podniká už dva roky. Na konci vycházky dostává od turistů takzvané spropitné. Lidé tento druh prohlídek znají ze zahraničí a někteří je i preferují.

Činnost pana Gyurkeho ale vadí českokrumlovským průvodcům. Česká televize žádala jejich sdružení o rozhovor – to se ale odmítlo k celé věci vyjádřit: „Sdružení průvodců Český Krumlov zatím nebude ve věci Free Tour mediálně vystupovat. Nebylo by to korektní vůči našim partnerům,“ napsal Oto Šrámek ze Sdružení průvodců Český Krumlov.

Podle radnice je stížnost Sdružení průvodců opodstatněná – mluví o nekorektní konkurenci. Teď město bude hledat, co s tím a jak vše regulovat. V rozporu s vyhláškou totiž průvodci za spropitné jsou a zároveň i nejsou.

„Služba za úplatu je jediná možná služba. Problém je v tom, že tato firma na jedné straně říká zdarma, a na druhé straně dělá třeba večerní prohlídky opravdu za úplatu. Takže je tady taková kombinace – o to je to komplikovanější,“ uvedl místostarosta Českého Krumlova Josef Herman (KDU-ČSL).

Podle majitele společnosti je ale vše v pořádku

„Tato stížnost mě nepřekvapuje, protože kontroly nám chodí každou chvíli. Konkurence nám už i řekla, že nás bude kontrolovat. My máme všechno v pořádku, provozujeme živnost,“ řekl majitel společnosti Ondřej Gyurke.

Průvodce Ondřej Gyurke
Zdroj: ČT24

Problém už dlouhodobě a zatím neúspěšně řeší i Asociace průvodců České republiky. Třeba v centru Prahy totiž podle ní prohlídky zdarma téměř zlikvidovaly placené pěší prohlídky.