Zastupitelé Klášterce nad Ohří odvolali starostku. „Stala jsem se nepohodlnou,“ říká Mazánková

V Klášterci nad Ohří se změnilo vedení. Zastupitelé odvolali dosavadní starostku Kateřinu Mazánkovou (PRO Sport a Zdraví). Vystřídal ji Štefan Drozd ze Strany soukromníků ČR. Důvodem odvolání byla podle něj nespokojenost s prací vedení města. Klášterec je čtvrtým městem v Ústeckém kraji, kde se rok po volbách mění vedení samosprávy.

Mazánková podle svých slov odvolání čekala. „Stala jsem se nepohodlnou, nešla jsem přes své morální hranice, a to mi zlomilo vaz,“ uvedla s tím, že její kolegové proti ní brojili už několik týdnů. „Proti mě se postavili moji dlouholetí kamarádi, což mě mrzí," uvedla Mazánková. V politice chce prý zůstat a dál pracovat pro město. Do funkce starostky se dostala v roce 2012 poté, co spolu s dalšími zastupiteli odvolala dosavadního starostu Jana Houšku (ODS).

Nový starosta řekl, že podobné názory na vedení města sdílelo i několik členů koalice. „Proto jsme učinili společně tento krok,“ uvedl. „Za úspěch považuji vzniklou širokou koalici všech politických stran a hnutí, poprvé po 25 letech bez účasti komunistů,“ uvedl Drozd, který na pondělí svolal mimořádné jednání rady města. Mezi priority nového vedení patří podle starosty dokončení rozjetých projektů, revize stavu majetku města, vybudování městského muzea nebo in-line dráhy.

Odvolán byl i místostarosta Jaroslav Ježek (KSČM). Toho nahradil Josef Suchý zvolený za hnutí Otevřená radnice. Posledním odvolaným je radní Václav Homolka z KSČM. V radě města usednou Lenka Kodytková ze Strany zelených a Vladimír Klíma z hnutí Za Klášterec lepší. 

  • Po loňských říjnových volbách vládla v Klášterci koalice několika stran. Hnutí PRO Sport a Zdraví, které získalo ve volbách sedm z jednadvaceti mandátů, ji sestavilo s komunisty, sociálními demokraty a hnutím Otevřená radnice. Kromě nich se do zastupitelstva dostala také Strana zelených, Za Klášterec lepší a Strana soukromníků ČR, ze které je nový starosta. Komunisté s hnutím PRO Sport a Zdraví dohromady získali ve volbách jedenáct mandátů, měli tak na zastupitelstvu většinu.

Klášterec je po Ústí nad Labem a Mostě dalším městem na severu Čech, kde se krátce po volbách změnilo vedení. Politická nestabilita panuje od voleb i v Žatci na Lounsku. Koalice se různě rozpadají, počet a jména radních se mění.