Proti strachu bojují na Ukrajině psychologové. Školili se v Praze

V Doněcké oblasti žije stále 350 tisíc Ukrajinců, kteří museli kvůli ozbrojeným konfliktům opustit své domovy na východě země. Nyní obývají města, která se separatistům ubránila a většina z nich stále doufá v návrat zpět. Nejen kvůli ztrátě domova tam děti i dospělí potřebují psychologickou pomoc. Tu pomáhá platit charita z Česka.

Téměř nemluví, stydí se a má strach. Pětiletý Vladimír utekl se svou rodinou z území ovládaného separatisty. Dosud chlapec není svým bezstarostným vrstevníkům podobný. „Ve válce se nemohl rozvíjet, neměli jsme na něho pořádně čas. Byl hodně sám, ani nebyly možnosti se o něho pořádně starat, takže je pomalejší," popsala Vladimíra jeho matka Angela Kopač.

Nyní ve Slavjansku funguje psychologické centrum, do kterého Vladimír dochází několikrát týdně. Postupně se tak jeho stav zlepšuje.

Podobných dětí jsou na Ukrajině tisíce. Sedmiletý Daniel je na rozdíl od předškoláka hyperaktivní. Žije ale ve vlastním světě a nedokáže se bavit se svými kamarády. „Za války jsme nemohli jako rodina být pohromadě. Bomby od nás někdy padaly jen pět set metrů," okomentoval část dětství svého syna Daniela Alexandr Nikolajevič Volkov.

Také Daniel dělá pokroky. Pracovat s dětmi s obdobnými problémy se přitom psychologové naučili díky české charitě. Dvě stovky z nich dokonce byli v Praze na školení. Právě tento kurz pořádala česká charita.

Dvě stovky psychologů se školilo v Praze

Z dvou set psychologů, kteří přijeli do hlavního města, byli odborníci z východu i západu. Zatímco lidé působící na východě Ukrajiny se pohybují přímo na hranici území s přímými boji. Další na druhé straně se pak setkávají s uprchlíky a muži vracejícími se z konfliktních míst domů.

Častou součástí jejich práce je péče o zraněné, rovněž asistence při oznamování úmrtí, také řešení násilných dopadů chování souvisejících s nadměrným užíváním alkoholu. Nově se ale také učili, jak se vyrovnat s posttraumatickým stresem a podobně. Po konci školení se psychologové vrátili zpátky a vyškolili další. Už je jich po celé Ukrajině zhruba tisíc. Pořád je to ale málo.

Ukrajinci věří, že se jednou vrátí domů

Pomáhají totiž nejen dětem, ale i dospělým, z nichž většina věří, že se jednou vrátí domů. Zatím ale musí sehnat práci a zajistit sebe i svou rodinu. Stejný sen má i Tatiana Luhova, která utekla před boji v Doněcku do Kramatorsku. Tam je nyní každý čtvrtý obyvatel nový.

Jako jedna z mála si dokázala v novém městě najít práci jako sociální pracovnice v místní charitě. „Nabízíme tady psychologickou pomoc, tu potřebují úplně všichni," vysvětlila Luhova.

Přestože se Slavjansk i Kramatorsk dokázaly separatistům ubránit, válka je stále blízko. Separatisty ovládané území je jen čtyřicet kilometrů odsud. Do měst se tak dá vjet až po několika vojenských kontrolách a rozbité domy okolo cest nejspíše ještě dlouho nikdo neopraví.