Šéf obchodu, který prodával v Olomouci smrtící alkohol, vyvázl s podmínkou

Vrchní soud v Olomouci rozhodl o dalších pravomocných trestech v případě metanolových otrav. Provozovateli olomouckého obchodu Luďku Vejmolovi a prodavačce Jarmile Chýlkové, kteří prodávali jedovatý alkohol a zodpovídají se ze smrti dvou zákazníků, potvrdil podmínečné tresty. Vejmola zpochybňuje, že otravy způsobily lihoviny z jeho prodejny, a zvažuje dovolání.

Vrchní soud v Olomouci zamítl odvolání obžalovaných a potvrdil rozsudek krajského soudu z letošního ledna, který odsuzuje Luďka Vejmolu k tříleté podmínce a Jarmilu Chýlkovou k dvouletému podmíněnému trestu.

Musí také zaplatit více než milion poškozeným, pozůstalým a zdravotní pojišťovně. Státní zástupce, který původně žádal pro Vejmolu nepodmíněný trest, odvolání nepodal.

Mluvčí soudu: Obžalovaní mohou být rádi

„Rozhodně nejde o nepřiměřeně přísné tresty. Oba obžalovaní mohou být rádi, že odvolání nepodal státní zástupce, protože by bylo možné uvažovat o trestech radikálně přísnějších,“ komentoval rozhodnutí Vrchního soudu v Olomouci jeho mluvčí Vladimír Lichnovský.

Redaktorka ČT: Soud s Luďkem Vejmolou a Jarmilou Chýlkovou

Za ohrožení zdraví závadnými potravinami hrozilo Vejmolovi až deset let, Chýlkové, která se hájila tím, že alkohol prodávala podle pokynů šéfa, až osm roků vězení. Soudce krajského soudu zdůvodnil podmínky mimo jiné extrémní neopatrností obětí. „Mimořádně vysoká spoluúčast poškozených, kterým bylo jedno, co pijí, nás vedla k názoru, že jednání obžalovaných je možné posoudit podmíněnými tresty,“ uvedl Hendrych.

Neokolkovaný alkohol, který obchodník nabízel stálým zákazníkům za příznivou cenu, podle soudu zabil dva lidi a dva přiotrávil. Na začátku listopadu 2012 zemřel na akutní otravu metylalkoholem muž, který si koupil neoznačenou vodku. O dva týdny později zemřela žena, která pila rum z tohoto obchodu. Bylo to v době, kdy už jedovatá směs zabila řadu lidí.

Obžalovaný: Můj alkohol nezabíjel

Vejmola přiznal, že prodával pančovaný alkohol, a jeho původ soudu neobjasnil. Tvrdil, že byl přesvědčený, že je v pořádku, protože ho prý i sám pil. A zpochybňuje, že oběti zabilo právě jeho zboží. Policisté našli metanolem kontaminované lihoviny přímo v jeho obchodě. „Chemické rozbory alkoholu z mé prodejny ukázaly, že v lahvích bylo více etanolu, metanolu jen velice málo. Podle pitvy měla oběť v těle metanol, žádný etanol,“ tvrdil Vejmola.

Podobně promlouval jeho obhájce František Stratil. „U pana Vejmoly byl sice nalezen alkohol s obsahem metanolu, který je vyšší než norma, i ze znaleckého posudku však vyplývá, že nemohl způsobit smrt,“ tvrdil. Soud však tyto argumenty odmítl a odkazoval na sérii důkazů, které potvrzují vinu.

Obžalovaná Jarmila Chýlková
Zdroj: Luděk Peřina/ČTK

Miroslav Hanák, který patřil k zákazníkům obchodu v Nedvědově ulici, unikl smrti jen o vlásek. Jeho dcera byla u soudu s obžalovanými. „Táta trpí halucinacemi a bludy. Opakovaně byl hospitalizovaný. Nějakou dobu je na tom lépe, pak se ale potíže vrátí a musí se znovu léčit. Přála bych obžalovanému, aby si to vyzkoušel a pochopil, čím ti lidé procházeli a jaké měli bolesti,“ řekla Veronika Ludvíková.

Metanolové otravy začaly 3. září 2012, kdy zemřel v Havířově první člověk. Hlavní míchači a distributoři jedovaté směsi se zodpovídají ze smrti osmatřiceti lidí a otrav desítek dalších. Hlavní obžalované Tomáše Křepelu a Rudolfa Fiana soudy pravomocně odsoudily na doživotí.