V Pardubicích kolabuje doprava - zavedli vyhrazené pruhy, teď je zase zrušili

V Pardubicích zrušili nedávno zavedené vyhrazené pruhy (zdroj: ČT24)

Pardubice hledají řešení, jak ulevit přetížené dopravě v centru města. Kvůli opravě hlavního bulváru úředníci nejprve zavedli zvláštní jízdní pruhy pro autobusy, záchranáře a cyklisty. Teď je ale zase na omezenou dobu zrušili. Doprava totiž kolabuje. Důvodem je několik souběžných stavebních prací na pardubických silnicích.

Všední den krátce před osmou hodinou ranní - na pardubické Sukově třídě se pomalu začínají tvořit kolony. Řidiči si v centru zvykali na jízdu v levém jízdním pruhu. V tom pravém jezdily jen trolejbusy, záchranáři nebo cyklisti. Vyhrazené trasy teď ale město zrušilo.

„Situace si to vyžádala, protože doprava v Pardubicích v podstatě kolabuje,“ vysvětlil krok náměstek primátora Pardubic Jiří Rozinek (ČSSD). 

V centru Pardubic teď jezdí tisíce aut navíc

Stavební práce u nádraží nebo rekonstrukce mostu v Hlaváčově ulici - opravy zatížily samotné centrum Pardubic. Například po Sukově třídě jezdí denně o dva tisíce aut víc. Zrušení vyhrazených pruhů pocítí hlavně řidiči autobusů a trolejbusů, kteří se snaží dodržet časy jízdního řádu.

Jak reportér ČT přímo na místě zjistil, řidiči osobních aut zatím ze zvyku jezdí takřka výhradně v levém jízdním pruhu.

Po dvou týdnech se ukáže, jestli nové opatření funguje

Záchranáři se dočasné úpravy neobávají. Na provoz v obou jízdních pruzích byli dlouhá léta zvyklí. „Pokud se prodíráme mezi dvěma osobními auty, je to pro nás podstatně méně problematické, než se cpát jako třetí vůz mezi trolejbus nebo autobus a osobní auto,“ uvedl ředitel Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje Pavel Svoboda.

Vyhrazené pruhy jsou zatím zrušené na dva týdny. Teprve vyhodnocení testu ukáže, jestli se tato regulace provozu zase vrátí.