ÚOHS musí znovu projednat pokuty za chyby v kauze Opencard, soud zrušil původní rozhodnutí

Krajský soud v Brně zrušil rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) o pokutách za chyby v projektu Opencard. Dvě pokuty v celkové výši 1,1 milion korun dostaly v roce 2013 město Praha i pražský dopravní podnik - rozhodnutí úřadu pak napadly u soudu. Případem se bude muset znovu zabývat antimonopolní úřad. Informaci o rozsudku České televizi potvrdila mluvčí Krajského soudu v Brně Simona Tesařová.

„Na základě podaných žalob bylo rozhodnutí předsedy ÚOHS zrušeno a věc úřadu vrácena,“ uvedla Tesařová. Důvody, které k rozsudku vedly, nejsou známy - soud nyní vyhotovuje odůvodnění.

ÚOHS rozsudek zatím neobdržel, proto jej nebude komentovat.

Podle původního rozhodnutí antimonopolního úřadu Praha a dopravní podnik pochybily při uzavírání smluv s firmou Haguess v souvislosti s projektem Opencard. Pražská radnice měla za porušení zákona o veřejných zakázkách zaplatit 600 tisíc a Dopravní podnik hlavního města Prahy půl milionu korun.

Dodatky značně rozšiřovaly původní smlouvu

Podle rozhodnutí ÚOHS dopravní podnik nejprve uzavřel smlouvu na dodávku softwaru k čipovým kartám s licencí maximálně pro 50 tisíc uživatelů. Následnými dodatky však byla původní smlouva značně rozšířena, například v počtu licencí až na 650 tisíc uživatelů. Dodatky byly zadávány vždy původnímu dodavateli.

„Hlavní město Praha sice vybralo dodavatele na základě otevřeného řízení, následně však uzavřelo licenční smlouvy, jimiž si do budoucna samo zablokovalo možnost zadat případné následující související zakázky jinému uchazeči,“ uvedl v roce 2013 Petr Rafaj, přeseda ÚOHS. Kritizoval v této souvislosti použití jednacího řízení bez uveřejnění.