Němci dělají nábor v Ostravě. Hledají lidi do zdravotnictví i služeb

Reportáž: Německý úřad práce dělá nábor v Ostravě

Německý úřad práce hledá prostřednictvím ostravského pracovního úřadu lidi pro práci v Německu. Nabízí hlavně místa v pohostinství, zdravotnictví nebo informatice, zájem má také o řidiče a techniky. Stovky lidí z regionu už v Německu pracují, především z Hlučínska, kde má mnoho lidí díky historickým proměnám hranic dvojí občanství.

Zástupci sítě EURES v České republice nabízejí aktuálně prostřednictvím ostravské pobočky úřadu práce asi padesát pracovních míst v Německu. Zájemci se museli předem zaregistrovat a podmínkou úspěchu je alespoň komunikační znalost německého jazyka, kterou musejí prokázat při pohovoru.

Zájem mají hlavně lidé bez závazků

„Hledáme především pracovníky do hotelnictví, gastronomie a samozřejmě do technických oborů,“ uvedl zástupce německého pracovního úřadu Sebastian Becker.

Podle konzultantky ostravského úřadu práce Mirky Matlochové mají o práci v zahraničí zájem hlavně mladší lidé. „Obecně jde o lidi, kteří nemají závazky. Hlásí se nám hlavně mladší a střední generace,“ řekla Matlochová.

Ilustrační foto
Zdroj: Jaroslav Leskot/ČTK

Jednou ze zájemkyň je Zuzana Kadlečková. „Jsem vyučená servírka a kuchařka. Pokud při pohovoru uspěji, budu dělat, co mi dají. Mohu odjet hned. Preferovala bych ale nějaké menší lázeňské město,“ řekla žena.

Lidem z Hlučínska otevírá dveře německý pas

Řada lidí z Opavska, speciálně z Hlučínska, nepotřebuje pro práci v Německu žádné pracovní úřady. Oblast v minulosti patřila pod Německo, takže mnozí obyvatelé mají nárok na německé občanství. A německý pas jim už roky otevírá dveře k dobře placené práci v Německu. „Německý zaměstnavatel se dívá na zájemce s německým občanstvím trochu jinými očima,“ je přesvědčen Karel Hahn z Kravař.

Sám začal před více než dvaceti lety pracovat v Německu na stavbách, teď má vlastní stavební firmu a zaměstnává asi šedesát zedníků v Bavorsku. „Oproti našim poměrům nabízíme nejméně dvojnásobný plat. Rodiče, kteří mají nárok na německé dětské přídavky, jsou na tom ještě lépe, protože dostávají na dítě sto osmdesát eur,“ líčil Karel Hahn.

  • Podle Úřadu práce České republiky pracuje v zahraničí stále více obyvatel. Zatímco v roce 2006 to bylo podle odhadů asi 55,5 tisíce lidí, roku 2013 už 94,5 tisíce. K letošnímu srpnu evidoval úřad 86,5 tisíce lidí pracujících v zahraničí.
  • Češi nejčastěji pracují ve Velké Británii, Irsku, Rakousku, Německu a v severských zemích. Největší zájem tamních zaměstnavatelů je o nekvalifikovanou práci, dále o práci ve strojírenství, gastronomii, zdravotnictví a službách.

České i německé občanství má na Opavsku téměř dva tisíce potomků německých obyvatel. Za prací do Německa nebo Rakouska jich odtamtud jezdí stovky. Hlučínsko se oproti svému okolí poněkud vymyká, proslulé je pečlivě udržovanými domy, pořádkem a také vřelejším vztahem ke katolické víře.

„Pro náš region je zvláště příznačná pracovitost. A výdělky, které se nabízí místním lidem v zahraničí, jsou vidět i na jejich nemovitostech,“ konstatoval místostarosta Kravař Andreas Hahn.

V zahraničí pracuje stále více lidí

Podle mluvčí centrálního úřadu práce Kateřiny Beránkové zájem Čechů o práci v zahraničí stále roste.  „Vyplývá to také z toho, že dospěla generace, pro kterou je cestování za prací zcela normální,“ uvedla mluvčí.

Rozhovor s Kateřinou Beránkovou

V Česku je aktuálně v průměru šestiprocentní nezaměstnanost, je to nejméně od roku 2009. V Moravskoslezském kraji je druhá nejvyšší v zemi - téměř osma a půl procenta.  Z okresů je na tom nejhůř Karviná s více než jedenácti procenty, Opavsko naopak patří k regionům s nejnižší nezaměstnaností v kraji - šest a půl procenta.  V Německu je bez práce v průměru asi čtyři a půl procenta lidí.