Palác Stromovka už se začal stavět, radnici i lidem navzdory

Palác Stromovka v pražské Veletržní ulici už se začíná stavět. Administrativní a obchodní centrum získalo od magistrátu povolení, a to navzdory sporům s městskou části. Podle Prahy 7 přitom současná podoba projektu porušuje nájemní smlouvu.

V hluboké jámě, která je v Praze 7 už dva roky, se tento týden objevili dělníci. Investor Paláce Stromovka zahájil přípravné práce. „Spočívají ve vystříkaných betonech. Ve chvíli, kdy se tyto práce dokončí, tak potřebujeme dalších zhruba 18 měsíců na dokončení projektu,“ potvrdil ředitel developerské společnosti Lordship Václav Matoušek.

První lidé by tak mohli navštívit obchodní centrum před Vánoci v roce 2017. Velkou část Paláce Stromovka mají tvořit obchody, kterým připadne přes deset tisíc metrů čtverečních. Vzniknout zde mají i restaurace a služby pro občany.

Místní se bojí většího provozu a hluku

S otevřením obchodního centra ale někteří místní nesouhlasí. Obávají se hlavně většího provozu. Podle historika architektury a obyvatele Prahy 7 Richarda Biegela je nákupní centrum naddimenzované a pro okolí bude zátěž. Není totiž na stanici metra a tramvaj je tři sta metrů daleko. Lidé tak budou na místo jezdit především autem.

Bojí se také toho, že se v průběhu stavby bude prášit a v okolí bude hluk. „Většina z prací, které přinášejí hlučnost, prašnost a zvýšenou dopravu, už je hotová. Spočívala v odtěžení zeminy,“ tvrdí Matoušek

Investor začal stavět Palác Stromovka (zdroj: ČT24)

Projekt ale kritizuje i současné vedení radnice. Investorovi vyčítá, že nesplňuje nájemní smlouvu. Podle té mají v objektu vzniknout i byty. Jenže s těmi investor nepočítá. Nedovolil mu je hygienik. Podle starosty Prahy 7 Jana Čižinského (KDU-ČSL) za to ale může způsob navržení objektu.

„Hluk se měří před fasádou, ať už půjdete kamkoliv, tak limity nebudou splněny. Pokud by vzniklo něco s dvorem, tak samozřejmě tam už dva metry před fasádou najdete místa, kde to limity splňovat bude,“ řekl starosta České televizi.

Obě strany budou o bytech dál vyjednávat. Pokud by se nedomluvily, může celá věc skončit u soudu. Developer už ale do výkopových prací vložil desítky milionů korun. Pokud by radnice nájemní smlouvu na pozemek vypověděla, může žádat i náhradu ve výši miliardy korun. Projekt je navíc financován ze zahraničních prostředků,  hrozila by pak i mezinárodní arbitráž.