Záchranná služba Pardubického kraje posiluje v okrajových částech regionu

Události v regionech: Nové výjezdové základny záchranky v Pardubickém kraji (zdroj: ČT24)

Zdravotnická záchranná služba Pardubického kraje má dvě nové výjezdové základny. V Poličce na Svitavsku postavili novou budovu, v Hlinsku na Chrudimsku záchranářům slouží po rekonstrukci objekt, který původně patřil veterinární správě. Investice má zlepšit péči o pacienty v okrajových částech regionu, kde mívají sanitky problémy hlavně v zimě.

Výstavba nových základen ještě není u konce, řekl při jejich slavnostním otevření ředitel Zdravotnické záchranné služby (ZZS) kraje Pavel Svoboda. „Máme v plánu výjezdovou základnu Holice, Chrudim, Vysoké Mýto a Pardubice. Vše stárne, někde jsme v nájmech u hasičského sboru, někde v městském majetku. Rád bych měl naše posádky v majetku svém,“ uvedl Svoboda.

Plánované objekty by měly stát u velkých silnic, aby se záchranáři nemuseli prodírat centrem měst a aby se zvýšil jejich akční rádius.

Dřív záchranáři sídlili v nemocnici a na poliklinice

Vybudování každé z obou základen stálo přibližně 11 milionů korun, na oba projekty získal Pardubický kraj jako zřizovatel ZZS dotace z Regionálního operačního programu.

Jsme schopni rychleji vyjíždět k pacientům, tím pádem zkracovat čas dojezdu.
Igor Paar
vedoucí lékař ZZS Pardubického kraje

V Poličce dříve záchranáři vyjížděli z nemocnice a prostory již nevyhovovaly jejich potřebám. Jedním z důvodů rekonstrukce budovy bývalého veterinárního střediska v Hlinsku byl komplikovaný výjezd z polikliniky, kde dříve záchranka sídlila, a následný průjezd městem.

Nyní mohou sanitky vyjet přímo na státní silnici I/34. Kromě garáží obsahují základny zázemí pro posádku a vybavení vozidel, sklad léků a dezinfekční místnosti.

V regionu je 16 výjezdových stanovišť záchranky

Záchranka má v Pardubickém kraji 16 výjezdových stanovišť. Na některých slouží tříčlenná nebo dvoučlenná posádka s lékařem a sestava s řidičem a zdravotnickým záchranářem, na dalších jen jedna nebo dvě z nich. Bez lékaře pracuje polovina všech sanitních vozidel z celkových 29 posádek. Od příštího roku bude další posádka v Hlinsku.

ZZS nedávno získala 25 nových sanitních vozů, které s plným vybavením pořídila z dotace z Integrovaného operačního programu za 79 milionů korun. Vozy byly plošně rozděleny na výjezdová stanoviště v regionu.