Na dálnici D1 byl vztyčen kříž připomínající 14 loňských obětí autonehod

U památníku na 113. kilometru dálnice D1 se vzpomínalo na 14 lidí, kteří letos zemřeli při nehodách na nejstarší české dálnici. Každý rok se zde scházejí organizátoři z obecně prospěšné organizace společně s pozůstalými.

V Památníku D1 u Jihlavy byl vztyčen další kříž připomínající oběti loňských autonehod na nejstarší tuzemské dálnici. Setkání se na 113. kilometru koná pravidelně v období kolem Dušiček. „Jeho smyslem je připomenout ty, kteří zahynuli na silnici. Ať vlastní vinou, nebo vinou druhých," vysvětlil kněz Zdeněk Kozubík, který při svém dřívějším působení v Jihlavě patřil k iniciátorům vzniku památníku.

„Jsou to především mladí lidé, kteří nejsou zkušení. Někdy je to možná i takové frajerství,“ pronesl k pozůstalým Kozubík. „Jde o to pomodlit se za ty lidi a vzpomenout na ně,“ doplnila jej organizátorka akce Karla Šišková.

Na dálnici D1 se pomodlili za zemřelé (zdroj: ČT24)

Památník obětem nehod byl na dálničním odpočívadle u Pávova otevřen v roce 2006. Dobrovolníci z jihlavské farnosti svatého Jakuba tehdy do země zatloukli tři desítky dřevěných křížů za tři desetiletí provozu na nejstarší české dálnici. Jejich řady se od té doby každoročně rozrůstají o další metrový kříž.

Podle údajů na křížích památníku zemřelo na D1 od roku 1982 do konce minulého roku 736 lidí. V nejtragičtějším období v letech 1992 a 1993 přišlo na dopravní tepně každý rok o život 42 cestujících. Z informací, které správci památníku dostali od policie, vyplývá, že loni se na D1 stalo 1737 dopravních nehod, při nichž 14 lidí zemřelo a dalších 44 bylo vážně zraněno.