Hladová zabijačka v Klatovech: Maso ze tří vepřů jen na ukázku

Klatovská zabijačka se konala jen na ukázku (zdroj: ČT24)

Na náměstí v Klatovech probíhaly tradiční zabijačkové hody. Řezníci lidem ukazovali, jak se porcují prasata a jakým způsobem se maso dál rozděluje na krkovici, kotletu nebo panenku. Pochoutky ze 165 kilogramů masa tentokrát ukojily pouze oči, zabijačkové pokrmy se dle zákona smějí zpracovávat jen ve schválených prostorách.

Řezníci začali s prací časně, v osm hodin ráno již bourali první prasata. Po zabití se vepř nejprve rozpůlí, odřeže se tuk, následně se od předku oddělí kýta. Na pracovní ploše se pak maso rozporcuje na jednotlivé části.

„Vepřová hlava, vepřová plec s kostí a kolenem, vepřová kýta s kostí, bourá se krkovička, kotleta a bok,“ vysvětluje jednatel firmy Maso West Stanislav Kopáček. Po naporcování začnou řezníci vyrábět další polotovary, jako jsou jaternice, jelítka nebo zabijačková polévka. Do těch se kromě masa přidává ještě koření. Před podáváním se musí povařit.

Výrobky, které při zabijačce na náměstí vznikaly, ale řezníci nemohou prodat. Zakazuje jim to stanovená vyhláška. „Maso slouží pouze pro ukázku, protože legislativa stanovuje, že můžeme prodávat pouze maso, které je vybourané a zpracované ve schválených provozech,“ říká Kopáček. Během dopoledne přitom na klatovském náměstí zpracovali kolem 165 kilogramů masa ze tří prasat.