Cvičení Amok: Policisté likvidovali šílené střelce ve škole

Čtyři desítky policistů zasahovaly v bývalé škole ve Velkém Meziříčí, kam je povolali kvůli cvičení. Inspirovalo se zejména útokem střelce v Uherském Brodě. Podle krajského policejního ředitele Radka Malíře si policisté zkoušeli zásah proti lidem s minimálními zábranami, kteří chtějí způsobit co největší škody na životech a mají k tomu i odpovídající vybavení.

Do budovy školy ve Velkém Meziříčí vnikla dvojice střelců, kteří zabili tři lidi a dalším patnácti způsobili poranění. Takový byl scénář policejního cvičení, který některými svými prvky vycházel z letošního střeleckého útoku v restauraci v Uherském Brodě a dalšími připomínal loňský útok nožem ve žďárské střední škole.

Cvičilo 42 policistů, ale i záchranáři a hasiči

První policejní hlídka přijela k budově bývalé zemědělské školy několik minut po desáté hodině, kdy se ozvaly první výstřely. Policisté se museli postarat o prchající studenty, zatímco operační středisko povolalo posily včetně speciální jednotky z Jaderné elektrárny v Dukovanech.

Ve školní budově nakonec policisté zneškodnili oba střelce, s jedním z nich nejprve vyjednávali, protože měl rukojmí. „Pokud by to reálná situace vyžadovala, povolali bychom další zásahové jednotky z Brna a Hradce Králové a požádali o aktivaci útvaru rychlého nasazení,“ podotkl přitom vysočinský krajský policejní ředitel Radek Malíř.

Vedle policistů se do cvičení zapojily i další složky záchranného systému. Přijelo devět výjezdových skupin záchranné služby a také deset hasičů. „Poprvé cvičíme takzvaný rescue team, složený ze záchranářů, policistů a hasičů. Vynášejí ven raněné, kteří mají šanci na přežití,“ přiblížila ředitelka krajských záchranářů Vladislava Filová.

Inspirace Brodem i Žďárem

Ačkoli cvičení na téma přepadení školy proběhlo rok a den po skutečném útoku ve škole ve Žďáru nad Sázavou, kdy zemřel jeden student, podle Radka Malíře je to náhoda. Připustil však, že některé prvky cvičení byly podobné žďárskému útoku, kde však útočila psychicky nemocná žena ozbrojená nožem.

Střeleckým útokem s největším počtem obětí bylo podle vysočinského policejního ředitele přepadení uherskobrodské restaurace, kde zemřelo osm lidí a střelec poté spáchal sebevraždu. „Ve školách nebo jiných veřejných budovách zatím takový rozsáhlý případ nepamatujeme,“ uvedl řekl Malíř.

Uherskobrodský útok přitom v policii podnítil změny. Sbor čelil kritice mimo jiné kvůli zdržení při příjezdu zásahové jednotky, která jela až z Brna. Reakcí bylo  například rozšíření a posílení prvosledových hlídek, kterých je v každém kraji několik a nově jsou vyzbrojeny dlouhými palnými zbraněmi a mají k dispozici balistickou vestu či štít.