Majitel growshopů z Ostravy se zodpovídá z šíření toxikomanie

Okresní soud v Ostravě začal řešit případ mejitele growshopů v Ostravě a Havířově Richarda Klečky. Je jedním z asi padesáti obviněných po velkém policejním zátahu na tyto obchody před dvěma lety. Klečka se zodpovídá z šíření a nabádání k toxikomanii a hrozí mu až pět let vězení.

Richrad Klečka striktně odmítá, že by se dopustil čehokoliv nezákonného. Měl dva obchody v Havířově a Ostravě a zboží nabízel i přes internet. Šlo o různá hnojiva, semena, substráty, pěstitelské potřeby, s jejichž pomocí lidé pěstují pod lampami i marihuanu.

„Dlouhá léta moje podnikání fungovalo, policie nás pravidelně kontrolovala a nikdy nás nikdo neupozornil, že bychom byli mimo zákon. A pak najednou přišel ten zátah,“ líčil obžalovaný Klečka.

Klečka: Nešlo o žádnou trestnou činnost

Policie mu zabavila veškeré zboží, telefony, počítače i hotovost. Škodu odhaduje na tři miliony. „Myslím si, že policie si s tím nevěděla rady, nemá žádné důkazy. Řada právníků se již shoduje, že nešlo o trestnou činnost,“ dodal Klečka.

Reportáž: Majitel growshopů před soudem

Jeho obhájce Jiří Ježek připouští souvislost zátahu s legalizací léčebného konopí. „Když jsem poprvé slyšel úvahy o tom, že šlo o objednávku v souvislosti s legalizací léčebního konopí, nevěřil jsem. Dnes se na to dívám jinak a myslím si, že to souvislost opravdu má,“ uvedl Ježek.

Zátah postihl asi sto obchodů

Policie spustila akci proti growshopům před dvěma  lety. Po celém Česku zavřela asi sto obchodů a obvinila kolem padesáti lidí. Mezi nimi Lenku Burkowiczovou z Krnova, které si obchod s pěstitelským vybavením otevřela po velmi těžkém úrazu. Marihuana jí osobně pomáhala proti bolesti. V soudu první instance již dostala za šíření toxikomanie podmínku, krajský soud ale verdikt zrušil.

Někteří majitelé už mají pravomocné podmínky. Například Jiří Schönweitz a Tomáš Volf, kteří prodávali technologické vybavení i semena konopí přes internet a v obchodech v Brně a Olomouci. Tresty také hrozí majitelům jednoho z největších growshopů  v Praze -  Michalu Otipkovi a Pavlu Smolíkovi. I oni tvrdí, že neprodávali nic nelegálního.

Ústavní soud dal za pravdu policii

V souvislosti se stížností majitelů growshopů ze Semilska se případem zabýval Ústavní soud. Podle soudců se dopustili šíření toxikomanie už tím, že informovali o pozitivních účincích marihuany, prodávali různé potřeby a pomůcky k jejímu pěstování i aplikaci.

„Neohraničený okruh konzumentů byl podněcován a podporován v tom, aby se věnoval pěstování konopí,“ shrnul soudce Jan Musil. Majitele growshopů podle něho neomouvá ani to, že informace o marihaně jsou volně dostupné na internetu. Policie podle soudu před tím nemohla zavírat oči. Mnoho obchodů nyní ale opět prodává podobné zboží a je jasné, že všichni obžalovaní budou využívat všechny právní cesty, aby prokázali nevinu.