Koalice v Praze 5 přežila rozpad, pokračuje beze změny

V Praze 5 zůstává v nezměněné podobě koalice TOP 09, Strany zelených, ČSSD a KDU-ČSL. Strana zelených přitom v září oznámila, že z koalice odchází, a kritizovala hospodaření městské části i práci starosty Radka Klímy (TOP 09). Nyní se ale s ostatními stranami dohodla, že v koalici zůstane. Stejně tak zůstává Klíma starostou, jedinou změnou v radě je vytvoření postu osmé radní, která připadla SZ.

Konec koaliční krize v Praze 5 potvrdili zastupitelé na schůzi, kde podle dohody koaličních stran zvolili osmou radní Tatianu Konrádovou (SZ). „Znáte mě jako předsedkyni sociálního výboru a věřím, že jsem za ten necelý rok udělala kus práce. Praha 5 patří k městským částem s nejvyšším počtem lidí bez domova a zároveň má malý bytový fond a není schopna reagovat na potřeby například matek samoživitelek nebo mladých rodin,“ řekla nová radní, která bude mít na starosti právě bytovou koncepci Prahy 5.

Obsazení zbylých míst v radě se nezměnilo – TOP 09 tak patří tři křesla včetně starostenského, SZ také tři včetně Konrádové a sociálním demokratům a lidovcům po jednom.

Roztržka mezi koaličními stranami přitom začala zostra. Zelení obvinili starostu Klímu z neschopnosti, měl podle místostarosty Lukáše Budína (SZ) špatně komunikovat i hospodařit. SZ kritizovala nakládání s majetkem, veřejné zakázky či čerpání rozpočtových rezerv. Radek Klíma reagoval obviněním Strany zelených, že se stala nástrojem „Jančíkových pohrobků“.

Průběh krize a výsledek překvapil opoziční zastupitele. Podle Lukáše Herolda (ODS) „SZ ideály vyměnila za funkce“. Martin Slabý (ANO) potom poukázal, že má rada nyní sudý počet členů. Míní, že proto bude nefunkční.

Konrádová, jež přesvědčila zelené zastupitele k další podpoře koalice, kritiku odmítla, naopak prý SZ prosadila svůj program a vnímá programovou shodu s koaličními partnery. „Od začátku jsem odmítala spolupráci s jinými politickými subjekty,“ řekla, ačkoli Lukáš Budín v září hovořil o podepsaném memorandu o spolupráci s ANO, ODS a Volbou pro Prahu 5.

Volby v Praze 5 vyhrálo ANO se ziskem 18,29 procenta hlasů. Druhá skončila TOP 09 a třetí SZ. V zastupitelstvu také jsou ODS, ČSSD, koalice KDU-ČSL a nezávislých, Patrioti – Volba pro Prahu 5 s Demokraty Jana Kasla a Česká pirátská strana.