Ostravská opera plní Tři přání Bohuslava Martinů

Ostravská opera plní Tři přání Bohuslava Martinů (zdroj: ČT24)

Málo známou operu Tři přání světově proslulého skladatele Bohuslava Martinů nastudovalo Národní divadlo moravskoslezské. Technicky náročná experimentální opera z dvacátých let minulého století vypráví formou natáčení němého filmu příběh stárnoucího páru, kterému plní víla rozmařilé sny.

Inscenace Tři přání aneb vrtkavosti života v Ostravě je teprve třetím provedením této opery Bohuslava Martinů v Česku. Autor ji napsal na sklonku dvacátých let minulého století na libreto francouzského umělce Georgese Ribemonta-Dessaignese, který patřil k vůdčím osobnostem hnutí dada.

Martinů se uvedení opery nedožil

„Je to kouzelná, prostá pohádka. Líbí se mi. Udělám to celé, jako by to byl film,“ plánoval Martinů v dopise své budoucí manželce. Použití filmu v opeře však bylo velmi nezvyklé a převratné. Operní domy se novinku zdráhaly uvést, Martinů, který zemřel roku 1959, se světové premiéry nedožil. Tři přání slyšelo jako první publikum v  Brně roku 1971.

Opera byla výjimečná i hudebním jazykem, ve kterém skladatel projevil okouzlení jazzem. „Zvolil velmi netradiční nástrojové obsazení - symfonický orchestr s klavírem, dva saxofony, jazzovou flétnu, flexaton, bendžo a akordeon,“ uvedla dramaturgyně ostravského představení Eva Mikulášková.

S formou vyprávění divadla na divadle si pohrál zkušený operní režisér a zároveň ředitel Národního divadla moravskoslezského Jiří Nekvasil. „Je to hravý kolážovitý svět fantazijního divadla. V duchu herní koláže koncipujeme i herecké akce. Pracujeme s dadaistickým odstupem, střihem, s konvencemi filmového herectví té doby, s muzikálovou taneční stylizací některých ansámblových scén,“ přiblížil představení.

Hudební nastudování vytvořil Jakub Klecker, scénu navrhl Daniel Dvořák, kostýmy Sylva Zimula Hanáková. V hlavních rolích zpívají a hrají Lucie Kašpárková, Jiří Hájek, Jorge Garza, Peter Račko a další. Premiéry jsou v Divadle Antonína Dvořáka v Ostravě 15. a 17. října.