Dozorce a vězni z Mírova se zodpovídají z obchodování s anaboliky

Pět lidí včetně dozorce a odsouzených se zodpovídá z účasti na obchodování se zakázanými anaboliky v přísně střežené věznici Mírov. Nejvyšší trest hrozí dozorci Oldřichu Novákovi, který je postaven mimo službu. Podle žalobce řídil propracovanou síť distributorů, kteří chtěli na přípravcích vydělat. Případ se dostal k soudu po dvou letech vyšetřování.

Distribuce anabolik podporujících růst svalů fungovala podle obžaloby v Mírově za účasti dozorce, dvou odsouzených a dvou lidí zvenčí minimálně rok. Obžaloba postihuje období od konce roku 2011 do počátku roku 2013. Odsouzení měli platit za přípravky tisícikorunové částky.

Dozorce Oldřich Novák, který měl obchody s hormonálními přípravky řídit a pronášet je do věznice, vinu odmítá. Tvrdí, že se ničeho nezákonného nedopustil. „Odsouzení říkají nepravdy,“ řekl u šumperského soudu. Přistustil jen, že dvakrát přinesl jednomu vězni vitamíny. Mělo jít o jeho spoluobžalovaného Tomáše Vereše, který si odpykává v Mírově trest.

Zájemci měli posílat peníze na účet matky odsouzeného

Vereš však přiznal, že se na distribuci podílel. Uvedl, že odsouzení, kteří pěstovali svaly a měli o přípravky zájem, posílali peníze na účet jeho matky. Tvrdil, že z tohoto účtu je vybíral právě dozorce Novák. „Vereš přiznal, že si chtěl přivydělat, protože splácí dluhy. Nešlo však  prý o vysoké částky,“ zprostředkoval jednání soudu redaktor České televize Martin Laštůvka.

Dalším obžalovaným je bývalý mírovský vězeň Robert Arban, který si měl anabolika objednávat. Skupinu doplňují jeho příbuzní Jiří Němec a Alena Malíková, kteří podle státního zástupce zajišťovali nákup přípravků.

Dozorci hrozí až deset let vězení

Obžaloba viní Nováka z přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby. Hrozí mu až deset let vězení. Další čtyři lidé jsou obžalovaní z výroby a jiného nakládání s látkami s hormonálním účinkem, jeden z vězňů také z podplácení.

Generální inspekce bezpečnostních sborů získala indicie, že k odsouzeným v Mírově se dostávají různé zakázané látky, v roce 2012. Počátkem následujícího roku provedli kriminalisté ve věznici velkou razii a prohledali také desítky bytů podezřelých. K důležitým důkazům měly patřit bankovní výpisy. Policie tehdy zadržela osm lidí, z toho dva dozorce. Šest lidí pak obvinila.

Věznice Mírov
Zdroj: Josef Horázný

Věznice Mírov patří k nejpřísnějším nápravným zařízením v Česku. Odpykává si tam trest asi stři sta šedesát mužů, většina v režimu zvlášní ostrahy. Jsou tam odsouzení za zvlášť závažné zločiny, nebezpeční recidivisté i doživotně odsouzení.