Na život na zámku si senioři počkají. Investor couvl

Obec Přílepy na Zlínsku má problémy s využitím tamního zámku. Vlastní ho dvacet let a marně hledá partnera pro užívání areálu. Radnice naposledy jednala se společností, která chtěla v objektu provozovat domov pro seniory. Ve chvíli, kdy mělo dojít na podpisy smluv, ale zástupci firmy přestali s radnicí komunikovat. Oprava chátrajícího objektu se tak znovu odkládá.

Ještě v 80. letech sloužil přílepský zámeček jako porodnice pro region Kroměřížsko. Na svět tam přišlo asi jedenadvacet tisíc dětí. Pak ale zámek zpustl.

Radnice v Přílepech se o záchranu objektu snaží od roku 1998, kdy chátrající novorenesanční zámeček získala. Všechny plány na jeho záchranu narazily na otázku financí. Obec hospodaří se zhruba 11 miliony ročně. Opravit zámek by ale vyžádalo investici až 80 milionů korun.

Obec proto už léta hledá partnera, který by zámek opravil a provozoval v něm například domov pro seniory. Zájem v minulosti projevily firmy z Irska nebo Itálie, jednání ale nedopadla. Pražská firma chtěla přebudovat zámeček na domov pro seniory a lidi s Alzheimerovou chorobou. „Měl být asi pro sto dvacet lidí a mělo tu být zaměstnáno sedm desítek lidí jako personál,“ popsal starosta Rudolf Solař (KDU-ČSL).

Firma se neozývá

I když obec vyřídila potřebné dokumenty až po stavební povolení, z prodeje nakonec i v tomto případě sešlo. Firma Senior Domus Beta přestala letos v létě s radnicí komunikovat. „Letos v červenci skončila smlouva o smlouvě budoucí, kdy měla firma složit několikamilionovou zálohu. Neozvali se. Ztratili jsme dva roky,“ povzdechl si starosta. A společnost nereagovala ani na dotazy České televize.

Zámek v Přílepech zatím na opravu čeká (zdroj: ČT24)

Vedení Přílep nyní pokračuje v hledání vhodného investora. Samosprávu už oslovil nový zájemce ze severu Moravy s myšlenkou vytvořit ze zámku sanatorium. Jako podmínku si zastupitelstvo stanovilo, že firma musí do měsíce dokázat, že má na využití zámku jasný plán i dostatek financí na jeho rekonstrukci.