Znojmo jde už tři roky vstříc firmám. A nezaměstnanost klesá

Už tři roky funguje ve Znojmě projekt Kolumbus. Radnice ho vytvořila s cílem snížit nezaměstnanost ve městě. Projekt hodnotí jako velmi úspěšný: Znojemsko v tuto chvíli zaostává za Brnem v nezaměstnanosti o pouhou jednu desetinu procenta. Jde o vůbec nejnižší míru nezaměstnanosti od roku 2012. Do budoucna se navíc rýsuje půlmiliardová investice rakouské firmy.

Jazykové kurzy, podpora vzniku nových pracovních míst, bezplatná inzerce pro ty, kdo shánějí další zaměstnance. Projekt Kolumbus, který vytvořila znojemská radnice, měl jediný cíl: zvýšit zaměstnanost. A podle města skutečně pomohl.

„V současné době jsme na tom s nezaměstnaností u nás ve Znojmě lépe než v celé Evropské unii. V zemích eura činí nezaměstnanost 11 procent, v celé Evropské unii pak 9,5 procenta,“ uvedl starosta Znojma Vlastimil Gabrhel (ČSSD) s tím, že na Znojemsku je nyní nezaměstnanost 8,1 procenta.

„Pocházím z Olomouce, tady jsem si našel přítelkyni. Díky tomu, že mi pomohli najít místo, tady můžu zůstat,“ chválí si Vladimír Jurinec, kterému program Kolumbus také pomohl. Nyní pracuje pro místní správu nemovitostí.

Díky projektu vznikla v minulosti nová pracovní místa například v Domově s pečovatelskou službou, v budoucnu vzniknou další i v objektu bývalých jatek. Areál město před časem prodalo, do půl roku by v něm měla začít růst firma na zpracování dřeva a plastu. Do budoucna zaměstná až čtyřicet lidí.

Na obzoru je další investice

Největší evropský výrobce prvků do bednění pro stavební průmysl, česko-rakouská společnost Nevoga, už nyní ve Znojmě zaměstnává zhruba 250 lidí. Vedení teď ale touží růst. „Rozhodli jsme se asi před třemi až čtyřmi lety, když jsme zjistili, že nám současné prostory nestačí. Od té doby jsme hledali vhodné místo na stavbu, které se nám nedávno podařilo najít,“ uvedl jednatel společnosti Nevoga Günther Brandner.

Firma Nevoga chce rozšířit závod
Zdroj: ČT24

Firma koupila v blízkosti Znojma pozemek, na kterém chystá výstavbu nového závodu. Město jim vyšlo vstříc a změnilo územní plán. Potřebné změny ještě musí posvětit kraj a následně schválit znojemské zastupitelstvo. Na obzoru je nejen půlmiliardová investice, ale i další dvě stovky nových pracovních míst.

Nová pracovní místa by ve Znojmě měla přibývat i dál. Třeba tento areál bývalých jatek prodalo město asi za polovinu plánované ceny