Strážníků je málo, do ulic v Praze 7 nastoupili místo nich dobrovolníci

Události v regionech: Dopravu u škol v Praze 7 řídí dobrovolníci (zdroj: ČT24)

Přechody u škol v Praze 7 od pondělí kromě strážníků hlídají i běžní občané v reflexních vestách. Praha 7 dobrovolníky povolala hlavně proto, že městské policii chybí lidé. Rodiče zvýšení bezpečnosti většinou vítají, ovšem zaznívá i kritika – někdo poukazuje na podobnost s dobou před rokem 1989.

Důchodce Miroslav Kučera zastavoval v pondělí na rušném přechodu u Základní školy Františky Plamínkové na pražské Letné auta poprvé. Kromě takzvané červené „plácačky“ v ruce ale žádné zvláštní pravomoce nemá.

Radnice s pomocí dobrovolníků částečně vykrývá nedostatek strážníků. Městské policii totiž na celou Prahu chybí 230 lidí a konkrétně v ulicích Prahy 7 jich podle mluvčí pražské městské policie Ireny Seifertové schází třináct.

Někteří rodiče, které redaktor ČT na místě u školy oslovil, považují práci občanů-dobrovolníků za dobrý nápad. Kdokoli, kdo by mohl přerušit silný provoz u školy, prý na místě chybí. Další rodiče ale dodali, že opravdový policista by byl určitě lepší variantou – řidiči jsou prý často dost arogantní.

I mluvčí městské policie připouští, že respekt, jaký si tito dobrovolníci na přechodech u škol zjednají, se dá těžko předvídat. „I s ohledem na to, jaká je v dnešní době respektovanost policistů,“ dodala Irena Seifertová.

Kontrola pořádku na ulicích a v parcích

Dobrovolníci v ulicích ale nebudou jen hlídat přechody. Můžou kontrolovat i nepořádek třeba na chodnících nebo v parcích. Dokonce mají zvýšit pocit bezpečí lidí z Prahy 7.

„Mají si všímat všech nekalostí, které se v dané oblasti dějí,“ řekl koordinátor protidrogové prevence a prevence kriminality Prahy 7 Jaroslav Fiala. Jeden příklad za všechny – nález injekční stříkačky na dětském hřišti by dobrovolníci hlásili městské policii.

Kritici je přirovnávají k pomocné stráži VB

Tak aktivní role dobrovolníků se ale nelíbí místní opozici. Podle té suplují práci úřadu i městské policie. Navíc jim novinka připomíná situaci před rokem 1989.

Vesta dobrovolníka
Zdroj: ČT24

„Již v minulosti jsme tady měli takzvané pouliční výbory nebo pomocné stráže VB. Bylo to vlastně fízlování občanů. Byl bych rád, kdybychom se toho vyvarovali,“ řekl Petr Kantor (ODS), opoziční zastupitel Prahy 7.

Praha 7 ale takovou analogii odmítá. Městská policie zdůrazňuje, že dohled u přechodů je její prioritou, a hlídá tam, kde se na tom s radnicí domluvila.