Místo holých zdí kus historie. Löw-Beerova vila se zabydluje

První kusy historického nábytku pracovníci Regionálního muzea Brněnska nastěhovali do Löw-Beerovy vily. Ta prošla během dvou let generální opravou a začátkem června se otevřela lidem. Zatím ale pouze provizorně, byla totiž prázdná. I přesto do ní zavítalo během čtyř měsíců přes dva tisíce lidí.

Desetkrát museli pracovníci stěhovací firmy zdolat dvě patra po úzkém schodišti. Po něm donesli do slavné vily šest židlí, jídelní stůl, příborník, hodiny i komodu. Vybavení zapůjčila Moravská galerie.

Netradiční náklad si žádal specifické zacházení. „Zvláštní bezpečnostní opatření se během tohoto stěhování nemusela zařizovat. Největší opatření kvůli tomu, že je tento nábytek natolik vzácný, bylo, že se musel perfektně zabalit, zafóliovat,“ popsal stěhování provozní Löw-Beerovy vily Karel Vetchý.

  • Komentované prohlídky budou do konce října dál probíhat jen od pátku do neděle a za stejné vstupné - 75 korun.

Dalších deset místností vily je stále prázdných. To se do konce roku změní. Od listopadu bude vila na měsíc a půl zavřená a vznikne v ní nová expozice. „Bude tu umístěn výstavní mobiliář, to znamená vitríny, panely, ve vitrínách modely, ale i další artefakty. Například z Technického muzea týkající se právě textilního průmyslu,“ vysvětlila kurátorka Löw-Beerovy vily Petra Svobodová.

Výstava bude v prostorách vily několik let a otevře se podle slov kurátorky na konci letošního roku. Tím by se měla završit dva roky probíhající rekonstrukce za 65 milionů korun, při které se opravil nejen interiér vily, ale i fasáda a zahrada s domkem.

Prázdná vila lákala na osud majitele

Löw-Beerovu vilu za poslední čtyři měsíce, kdy byla návštěvníkům otevřena, navštívily asi dva tisíce lidí. „Musím říct, že ohlasy na to, že viděli vlastně prázdný dům, byť s tím silným příběhem jeho původního majitele, byly skutečně příjemné,“ okomentovala návštěvnost Svobodová.

Upozornila, že vila je výjimečná i právě osudem svého prvního majitele. Objekt nechal postavit podnikatel Alfred Löw-Beer. Jeho rodina v ní žila do roku 1940, kdy jí stavbu sebrali nacisté. „Vila textilního magnáta, úřadovna gestapa, po válce domov mládeže,“ shrnula kurátorka.

Jeho smrt se nikdy neobjasnila

Dodala, že návštěvníky seznamují i s životem majitele a jeho tragickou a dosud nevyjasněnou smrtí v západních Čechách. Tam zahynul na útěku před nacisty v roce 1939. Byl totiž pronásledován kvůli svému židovskému původu a poprvé zatčen byl už 15. března 1939 ještě před příchodem nacistů. Ten samý den ho také propustili.

Znovu byl zatčen 16. března 1939 „na pokyn celní bezpečnostní služby“ a dodán opět do věznice Policejního ředitelství v Brně, odkud byl propuštěn téhož dne. Pokusil se uniknout pod falešným jménem z protektorátu, ale jeho mrtvola byla nalezena poblíž železniční trati nedaleko Stříbra.

Vila patří na seznam UNESCO

Část pozemku věnoval Alfred Löw-Beer své dceři a zeti, Gretě a Fritzovi Tugendhatovým. Ti potom v sousedství Löw-Beerovy vily postavili svůj dům, který dnes patří k nejvýznamnějším památkám v Česku a je zapsán na seznam světového dědictví UNESCO.