Jak se chránit před povodní? Hasiči si to po dvou letech připomněli

Praha i Děčín nacvičovaly, jak zkrotit velkou vodu (zdroj: ČT24)

Od posledních velkých povodní uplynuly více než dva roky. Hasiči v Praze a také v Děčíně si proto připomněli, co během nich musí dělat – otestovali protipovodňová opatření i spolupráci s dalšími záchrannými složkami. Děčín také zavzpomínal na nešťastný rok 2013, kdy voda přes nízké protipovodňové zábrany na pravém břehu  přetekla.

Cvičení v Praze se bude opakovat za rok

V Praze byla poslední povodeň výjimečná tím, že nečekaně velké škody způsobily menší říčky, které městem protékají. Současně ale potvrdily, že jedním z nejzranitelnějších míst zůstává oblast na jihu metropole u soutoku Vltavy s Berounkou. Právě tam zamířili záchranáři na cvičení nazvané Berounka 2015.

Protipovodňová stěna
Zdroj: ČT24

Zkušební stavbu zdí mohli zblízka sledovat obyvatelé Radotína, Chuchle a Zbraslavi, čtvrtí, které mají s velkou vodou bohaté zkušenosti a některé lokality bývají vyplavené i v případech, kdy zbytek města zůstává v bezpečí. Podle primátorky Adriany Krnáčové, která cvičení sledovala společně s radním pro bezpečnost Liborem Hadravou, proběhlo skládání a rozebírání stěn bez problému. Je ale přesvědčena, že by obdobná cvičení měla probíhat častěji.

„Budeme muset cvičit více. Lépe řečeno, budou cvičení rozsáhlejší, příprava bude větší,“ řekla Adriana Krnáčová. Další cvičení by tak mělo proběhnout již napřesrok, a to v Holešovicích.

Děčín vzpomněl na povodně a chybějící metr

V Děčíně dalo cvičení vzpomenout na povodeň z roku 2013, která si svým rozsahem nezadala s historickou velkou vodou z roku 2002. I když před dvěma lety již Děčín měl protipovodňové stěny, ukázalo se, že ve skutečnosti nedokáží město plně ochránit před tak mohutnou povodní.

Hasiči si tak zkoušeli, zda stihnou ve stanoveném čase postavit a zase rozebrat ochranné zábrany, které by přitom město rádo co nejdříve zčásti nahradilo. Podle primátorky Marie Blažkové usiluje radnice o o úpravu stěn na pravém břehu, měly by být o metr vyšší. „Aby byla ochrana na obou stranách na stejně vysokou vodu,“ vysvětlila primátorka. Po postavení zábran je totiž zatím jejich vrchol na levém břehu – který zůstal v roce 2013 suchý – výše než na pravém břehu.

Děčín sice nepotkalo takové neštěstí jako Ústí nad Labem, kde stěny velkou vodu na pravém břehu rovněž nezadržely a Labe přeteklo do ulic a do domů, přesto voda zničila sportoviště a oprava stála desítky milionů korun. Když totiž města protipovodňová opatření připravovalo, platilo, že nesmějí být dražší než majetek, který chrání. Zvýšení zábran by podle odhadů mělo stát kolem sta milionů korun.

Podle mluvčí radnice Markéty Lakomé se již brzy ukáže, zda se nyní podaří dodatečné zvětšení stěn prosadit. „Poslední jednání, která probíhala, byla na konci srpna. Nyní čekáme, jak se dotčené orgány vyjádří dál,“ uvedla mluvčí.