Začaly tradiční podzimní výlovy – rybáři vyrazili na Rožmberk

Kvůli rekordně teplému a suchému počasí se tradiční podzimní výlovy opozdily o dva, někde i o tři týdny. Jen rybářství Třeboň čeká v následujících týdnech výlov 250 rybníků. Na vůbec největším v Česku – Rožmberku – se začalo v pátek ráno a výlov potrvá do neděle. Tradičně je zajímavý nejen pro rybáře, ale je to i vyhlášená turistická a gastronomická atrakce.

Z Rožmberku očekávají třeboňští rybáři výnos ve výši zhruba 150 tun tržních ryb. Jejich množství by mělo být podle ředitele třeboňského rybářství Josefa Malechy srovnatelné s předchozími roky. Ovlivnit by jej nemělo ani suché léto.

Rybářství Třeboň zatím nechtělo odhadovat, kolik budou stát ryby o Vánocích. „Cena na vánočním trhu se vždycky tvoří až po zlovení rybníků. Rybářství Třeboň není jediným producentem v České republice, takže bude záležet i na ostatních. Ta cena se vytváří koncem listopadu,“ řekl Malecha.

 Během výlovu Rožmberka si mohou lidé přímo na hrázi koupit kilogram kapra bez rozdílu třídění za 75 korun, což je stejná cena jako loni.

Sucho se na výnosu projeví až v dalších letech

Malecha uvedl, že sucho se na stavu rybníků, o které se třeboňské rybářství stará, projevilo. „Při běžném stavu hladiny v nich je 70 milionů kubíků vody. Letos je to však až o 20 milionů kubických metrů méně,“ řekl Malecha. Dodal, že třeboňské rybářství se stará o vodní plochu o celkovém součtu 8 tisíc hektarů.

Podle něj by se sucho na výnosu mohlo projevit spíš až v příštích letech, kdy budou výlovy letos nasazených ryb. „Bavíme se o sezoně 2016 a 2017. Ale do té doby může ten stav ryb ovlivnit řada faktorů, takže nemá cenu teď dopředu spekulovat,“ uvedl Malecha.

V případě Rožmberka by však letošní extrémní počasí nemuselo produkci negativně ovlivnit. Z pohledu výnosu nepatří mezi rybářsky atraktivní lokality. To je dáno především tím, že Rožmberkem protéká Lužnice a spousta ryb tak může odplavat do řeky. Letos však právě fakt, že je Rožmberk průtočný, možná rybářům prospěl.

„Paradoxně v tomto roce, který byl suchý a chudý na srážky, je tady situace příznivější. Průtok se zmenšil a tudíž se v rybníku shromažďovalo více potravy pro ryby,“ řekl Malecha.

Rožbmerk už se loví každý rok

Rožmberk se až do roku 2013 lovil jednou za dvě sezony. Rybáři se následně rozhodli ke změně systému hospodaření, a to po opakujících se jarních povodních. Obsádka vždy vykazovala velké ztráty. Většinu ryb v Rožmberku tvoří kapři, zbytek amuři, tolstolobici, líni a dravci.

Události v regionech: Výlov rybníka Rožmberk (zdroj: ČT24)

Rybník se rozkládá na 647 hektarech. Spolu s Novou řekou ho v 16. století navrhl stavitel Jakub Krčín z Jelčan. Budoval se v letech 1584 až 1590. Sypaná hráz je dlouhá přes dva kilometry, v nejširším místě má v patě až 60 metrů a v koruně 12. Výška hráze je 11 metrů a hloubka vody u hráze 6,5 metru.