Vesnice chce kompenzaci. Kvůli objížďce má rozbité silnice

Uzavírky ve Znojmě a nedokončený obchvat přivádějí do Kuchařovic přes 450 tisíc aut měsíčně. V obci jsou tak poničené chodníky a silnice. Starosta se nyní rozhodl jednat s krajem o penězích na jejich opravu. Podle osloveného právníka ale získat kompenzaci nebude snadné.

„Je to strašné. Člověk musí chodit opatrně po chodníku, protože když jedou velká auta, tak ten vzduch úplně sráží. Je to nepříjemné,“ popsala jedna z obyvatelek Kuchařovic. Obcí už kvůli půl roku trvajícím opravám mostů ve Znojmě a nedokončenému obchvatu projede kolem těchto domů denně až 16 tisíc aut.

V obci jsou tak poničené chodníky a silnice. „Pořád se hádají kvůli pár metrům čtverečním a denně tu projede tisíce aut. Kluka vodím do školy a musím dávat pozor, aby ho něco nepřejelo, i když to má pár metrů. Samozřejmě, že mám o něj strach,“ okomentoval situaci další z obyvatel Kuchařovic.

Starosta požaduje půl milionu

Starostovi už kvůli protahujícím se jednáním došla trpělivost a obrátil se na kraj. „Už jednám o tom, aby byla určitá kompenzace vzhledem k tomu, že přes naší obec projíždí statisíce aut vlastně už od jara. Myslím si, že částka kolem půl milionu by mohla být ta správná,“ řekl starosta Lubomír Mlejnek (nez.).

Podle starosty je kraj jeho návrhu nakloněn. Ten ale nechtěl říci, jestli se Kuchařovice kompenzace dočkají. Jednoduché to ale obec mít nebude. „Obce si mohou zažádat o dotaci, škody vždy jdou k tíži toho, kdo žádá tu uzavírku,“ vyjádřila se mluvčí Jihomoravského kraje Eliška Windová.

Obec je odkázaná na vůli kraje

Právník Radek Ondruš uvedl, že Kuchařovice právní nárok na kompenzaci nemají. Důvodem je fakt, že cesta přes obec není vedena jako oficiální objížďka a lidé tam uzavírku objíždějí jen ze zvyku.

Proto jsou Kuchařovice odkázané na vůli kraje. Kdyby přes ně ale vedla oficiální objízdná trasa, jejich šance na získání kompenzace by byla výrazně vyšší. Nedávno totiž podobnou dotaci ve výši téměř dvou milionů dostaly Letovice, aby opravily kvůli objížďce přetíženou silnici.