Řídicí centrum Galilea otevřelo poprvé brány veřejnosti

Lidé si mohou poprvé prohlédnout místo, odkud je řízen družicový navigační systém Galileo. V pátek a v sobotu otevírá svoje dveře Agentura pro evropské navigační systémy. Pro návštěvníky jsou v pražských Holešovicích připraveny výstavy i filmy s vesmírnou tematikou. Prohlédnout si mohou i maketu vesmírné družice Galileo.

Agentura pro evropské navigační systémy je jediná agentura Evropské unie sídlící v Česku. V Praze funguje od roku 2012 a zodpovídá za řízení evropských družicových navigačních programů Galileo a EGNOS.

Česko uspělo v konkurenci 11 dalších států: „Ty se s námi střetávaly velmi tvrdě. Šlo o jedinou technologickou agenturu EU. Ale nám se poměrně dařilo, protože byla politická podpora napříč politickým spektrem. Měli jsme budovu – to byl základ, a Evropě jsme dávali jasné signály, že tady sídlo chceme a že jsme technologická země. V roce 2008 jsme také vstoupili do Evropské kosmické agentury," popisuje bývalý vládní zmocněnec pro systém Galileo Karel Dobeš.

Galileo bude mnohem modernější a přesnější než systém GPS

Systém Galileo bude mít po dokončení dohromady třicet satelitů. Nyní jich je hotových deset. Satelity budou na třech oběžných drahách po devíti družicích. Další tři obíhající kolem Země budou plnit funkci rezervy pro případ poruchy některého z 27 aparátů.

První služby systému bude možné využít na konci příštího roku. V praxi bude mít Galileo obdobné využití jako systém GPS. „Jde ale o mnohem modernější systém. Na rozdíl od současného systému GPS bude Galileo využívat dvě rozdílné frekvence, které umožní dosáhnout mnohem vyšší přesnosti,“ řekl ČT projektový manažer agentury Daniel Lopour.

Agentura bude otevřená pro veřejnost 9. a 10. října od 08:00 do 16:00. Program na jednotlivé dny najdete zde

Karel Dobeš nastínil v rozhovoru pro Události, komentáře i budoucnost systému: „Jde např. o vývoj autonomních vozidel, to znamená těch, které jezdí samy bez řidiče. Na to budete potřebovat přesnější přístroje a hlavně data – všechno funguje jen v případě, že máte dostatečné množství informací.“ Podle něj půjde o kombinaci indoorové i outdoorové navigace - což je prý šance i pro české firmy: „Pokud tyto věci inovačně zvládneme, tak se dají prodávat do celého světa,“ uzavírá bývalý zmocněnec.