Přibývá pětihvězdičkových domovů důchodců, které prokázaly kvalitu

Asociace poskytovatelů sociálních služeb udělila dalším sedmi zařízením pro seniory Značku kvality. Systém hodnocení zavedla v roce 2011 a od té doby získalo certifikát více než šedesát domovů. Na konci posuzování dostávají hvězdičky jako hotely. Maximální počet pěti hvězd jich má asi dvacet. Cílem asociace je usnadnit rozhodování, kde si zařídit pobyt na stáří pro sebe nebo své blízké.

Na rozdíl od ze zákona povinných standardů kvality sociálních služeb je Značka kvality založena na doborovolnosti. Komise posuzuje na tři sta kritérií. Podstatou je hodnocení z úhlu pohledu klientů, kteří se do něho také zapojují.

Kvalita nemusí být luxus

O hvězdy se nemohou ucházet všechna zařízení. Podmínkou například je, aby si klient mohl zamykat svůj pokoj a mohl se volně pohybovat po budově i jejím okolí. „Udělujeme hvězdy jako hotely, ale nedáváme je za luxus. Podstatná je kvalita života lidí v domovech,“ zdůraznil prezident Asociace poskytovatelů sociálních služeb Jiří Horecký.

Reportáž: Orlovský domov seniorů Vesna dostal čtyři hvězdy

Čtyři hvězdy například nově získal domov pro seniory Vesna v Orlové. Komise se zajímala o ubytování, stravování, péči, nabídku podpůrných činností a společenských aktivit. „Myslím si, že zásadní je to, že klienti mají v domově zajištěnou podporu a pomoc. Důležité je také rozvíjení jejich schopností,“ uvedla sociální pracovnice domovu Vesna Zdeňka Srbová.

Body za respekt ke klientům

Podle vedoucí provozu Šárky Kružíkové je podstatné nepotlačovat individualitu seniorů. „Při hodnocení byl kladen velký důraz na to, že lidé tady mohou projevovat svobodnou vůli a sami rozhodovat o svém životě,“ vysvětlovala. Na základě auditorských připomínek muselo vedení domova udělat několik změn, například zavést teplou večeři třikrát týdně. A pro lepší orientaci důchodců nechalo vymalovat každé patro jiným motivem.

Důchodkyně posiluje
Zdroj: Libor Zavoral/ČTK

Značku kvality získal i další orlovský domov Pohoda nebo Domov pro seniory Krásné Březno v Ústeckém kraji. Na vytvoření systému hodnocení se podílela skupina expertů včetně ministerstva práce a sociálních věcí, Charity České republiky, Slezské diakonie či rady seniorů. Značka kvality je zařazena i do prestižního vládního Programu Česká kvalita, který zahrnuje výrobky i poskytování služeb.

Hvězdy je nutné obhájit

Domovy, které dostanou certifikát, musí po třech letech projít novým hodnocením a hvězdy obhájit, případně mohou získat další. Podle prezidenta asociace, která sdružuje téměř tisíc organizací a přes dva tisíce poskytovatelů sociálních služeb, hodnocení nepomáhá jen klientům, ale je motivací pro zvyšování kvality zařízení. V republice je přes pět set domovů pro důchodce a míst je dlouhodobý nedostatek.  V poslední době vznikají problematická neregistrovaná zařízení.