Sportovní areál v Ralsku, u jehož zrodu stál David Rath, stále nefunguje

Události v regionech: Sportovní areál Vrchbělá sportovcům zatím neslouží (zdroj: ČT24)

Sportovně-rekreační areál Vrchbělá u Bělé pod Bezdězem stál už 300 milionů, veřejnosti ale stále neslouží. Desítky kilometrů bruslařských drah pořád nejsou zkolaudované. Přitom přeměnu bývalého vojenského prostoru Ralsko začal už před čtyřmi lety tehdejší středočeský hejtman David Rath - sliboval, že hotovo bude do roka.

Rozhledna, informační tabule a kilometry bruslařských stezek stojí v bývalém vojenském území Ralsko už dva roky. Sportovci na ně ale pořád nesmí. Areál je totiž oficiálně stále stavbou, a je proto uzavřený.

Podle hejtmana Středočeského kraje Miloše Petery (ČSSD) byly v projektu chyby, ale největší problémy způsobil pyrotechnický průzkum. Minimálně jednu soutěž musel kraj zrušit - přihlásila se do ní firma, která o tom vůbec nevěděla.

 Prodlení vzniklo i kvůli policejnímu vyšetřování exhejtmana Davida Ratha, který stál u zrodu projektu. 

Pokud vím, něco podobného je odtud nejblíže asi někde u Berlína.
David Rath
bývalý středočeský hejtman

Právě David Rath už v roce 2011 sliboval, že se areál otevře o rok později. Uplynuly už čtyři roky, ale pořád není zkolaudovaný a částečně už chátrá. Oplocení je na některých místech poničené a v okolí je nepořádek.

Opozice: Je to megalomanský projekt

Údržba areálu stojí ročně Středočeský kraj přes jeden milion korun. Podle krajské opozice jde o megalomanský projekt a zbytečné vyhazování peněz. Obnova území stála už 300 milionů korun. Zhruba polovina šla na bourání budov po vojácích, zbytek na stavbu sportovišť.

Vrchbělá
Zdroj: ČT24

„Ve Středočeském kraji najdeme desítky a stovky míst, budov a majetku kraje, kde by se tyto peníze daly využít mnohem lépe,“ řekl předseda kontrolního výboru zastupitelů Jan Skopeček (ODS).

Rozhledna, hotel, parkoviště, lanový park a zhruba 15 kilometrů bruslařských drah měly přivést turisty i do blízké Bělé pod Bezdězem. Její vedení je z odsouvání termínu otevření zklamané. Starosta Milan Lomoz (ČSSD) zatím nezaznamenal, že by nějací turisti přijížděli přímo kvůli tomuto sportovnímu areálu.

Sportovní centrum chce kraj zkolaudovat v listopadu a otevřít ho veřejnosti už na jaře.