O kritické pacienty se U svaté Anny postarají pod jednou střechou

O pacienty v nejtěžších stavech se v brněnské Fakultní nemocnici u svaté Anny budou starat v nových prostorách. Pavilon intenzivní medicíny, který nemocnice ve středu slavnostně otevřela, je součástí komplexu za více než 2,8 miliardy korun. Pavilon navazuje na další dvě budovy, v nich sídlí kardiologická a neurologická klinika a Mezinárodní centrum klinického výzkumu (ICRC).

„Nyní jsou podmínky adekvátní této době jak pro pacienty, tak pro zaměstnance. Záleží mi na tom, abychom měli stabilní systém zdravotní péče, která bude schopná pomoct všem občanům bez ohledu na jejich příjem a sociální status,“ uvedl při otevírání pavilonu premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), podle něhož nemocnice díky stavbě vkročila do 21. století.

„Dělá se tady skvělá medicína, ale ne vždy tomu odpovídalo prostředí. Teď už můžeme říct, že se bude dělat skvělá medicína ve skvělých podmínkách,“ doplnil premiéra jeho stranický kolega a ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) o fungování nemocnice (zdroj: ČT24)

V pavilonu intenzivní medicíny je dvanáct operačních sálů, které navazují na centrální sterilizaci a pooperační jednotku intenzivní péče. V objektu nechybí ani urgentní příjem a lůžková část anesteziologicko-resuscitační kliniky včetně heliportu.

„Jsme schopni pacienta v ohrožení života léčit od začátku až do konce v zázemí tohoto pavilonu, aniž by ho musel opouštět. To je krok kupředu,“ řekl ředitel nemocnice Martin Pavlík.

Celkové náklady na vybudování komplexu tří budov, jehož je pavilon součástí, přesáhly 2,8 miliardy korun. Státní rozpočet pokryl skoro dvě miliardy, dalších 30 milionů dal Jihomoravský kraj a více než 800 milionů investovala nemocnice z vlastních zdrojů.