Václavské náměstí ožilo příběhy zachráněných Wintonových dětí

Návštěvníci Prahy mohou od 7. října uctít na Václavském náměstí památku sira Nicolase Wintona. V dolní části náměstí je vystaveno čtyřiadvacet velkoformátových panelů, které připomínají příběhy převážně židovských dětí i odkaz Wintona. Dobové i současné fotografie budou k vidění do konce října. Autor výstavy se s jedním z více než šesti stovek zachráněných dětí znal už od dětství.

Autorem výstavy Wintonovy vlaky, jejíž premiéra byla v roce 2011 v Praze a v Londýně, je režisér, kameraman a fotograf Jaroslav Brabec. Na dobových fotografiích jsou tváře dětí, jejich cestovní pasy a víza. Nechybí ani záběry Nicholase Wintona s dětmi při odjezdech vlaků v roce 1939 nebo dokumenty o koncentračních táborech, kde děti přežívaly v neúnosných podmínkách.

Výstava ale přináší i svědectví o současném životě Wintonových dětí, které se usadily a žijí v České republice. Nabízí fotografie z návštěv v jejich domovech i jejich současné portréty. Expozice je možné prohlížet i v noci, protože jsou nasvícené. Podobná výstava byla do konce června na pražské Kampě, kde denně přilákala pozornost tisíce návštěvníků.

Do Británie odjelo 669 dětí

Winton organizoval odjezdy dětí jako mladý bankéř. Dobrovolně obstarával veškeré formality potřebné k jejich přepravě po železnici, zařizoval dětem doklady a přijetí v britských rodinách. První vlak odjel z Prahy v květnu 1939. Celkem se podařilo odvézt 669 dětí, jejichž rodiny za války většinou zahynuly. Odjezd vlaku 1. září 1939 s dalšími 250 dětmi už nacisté zakázali.

24 panelů jako připomínka odkazu sira Nicholase Wintona (zdroj: ČT24)

Po válce se Winton živil jako makléř. Do povědomí širší veřejnosti se dostal až díky dojemnému setkání se svými zachráněnými „dětmi“, které zorganizovala BBC v roce 1988. Sir Nicolas Winton zemřel 1. července ve 106 letech.

Winton byl za své činy několikrát vyznamenán a povýšen do rytířského stavu. Prezident Václav Havel mu v roce 1998 udělil vysoké státní vyznamenání Řád Tomáše Garrigua Masaryka, loni dostal od prezidenta Miloše Zemana Řád bílého lva. Byl také navržen na Nobelovu cenu míru. V Praze na Hlavním nádraží, odkud vlaky odjížděly, stojí Wintonův pomník.