Slovácko řeší, kam s mrtvými

Města i vesnice na Slovácku trápí nedostatek volných míst na hřbitovech. Ve Starém Městě na Uherskohradišťsku je problém nejakutnější, zůstává tam posledních třicet hrobových míst. Bez rozšíření hřbitova by mohlo být ohroženo tradiční pohřbívání zemřelých. V silně nábožensky založeném regionu totiž pořád dominují klasické pohřby s uložením ostatků do země.

Sedm z deseti nebožtíků je na Slovácku po smrti uloženo do země, jen tři čeká kremace. Ve srovnání se zbytkem republiky lidé v silně religiózním regionu ještě stále trvají na tradičním způsobu pohřbívání.

Ve Starém Městě ale už brzy budou řešit nerudovskou otázku „kam s ním“. Z pěti tisíc hrobových míst na tamním hřbitově jsou volné už jen tři desítky.

Na Slovácku dochází místa na hřbitovech (zdroj: ČT24)

Namísto rekonstrukce chodníků má tamní radnice pro příští rok jinou investiční prioritu: rozšířit hřbitov. Za pět milionů korun jeho hranici posunou až k řece Moravě. Získají tak tři a půl tisíce nových míst, což by mělo vystačit na dalších dvacet až třicet let.

O kolumbárium místní nestojí

Blízký Uherský Ostroh řeší stejný problém. Tamní hřbitov je ale obklíčený rušnou silnicí, domy a sousedním židovským hřbitovem. Zbývá přitom posledních 130 hrobových míst, která se podle odhadů radnice zaplní už za deset let.

V Ostrohu se nabízí možnost rozšířit místo posledního odpočinku o pozemek rozlehlé zahrady v sousedství. Její majitel ale žije v Austrálii a jednání se vlečou. „Je to penzista a nereaguje tak, jak bychom si přáli,“ potvrdila místostarostka Uherského Ostrohu Jiřina Galušková (KDU-ČSL).

Radní ještě letos odešlou do Austrálie dopis s novou nabídkou. Jinou možnost než dohodu ani nemají. O úspornější kolumbárium na urny místní nestojí. I tady totiž platí, že lidé nechávají své blízké pohřbívat tradičně, s církevním obřadem a uložením rakve do země.