Teplé místo v teplárnách, nebo vláda odborníků? V Brně se neshodnou

V Brně se rýsuje holding, který má zastřešit městské firmy. Radní už mají hotovou analýzu, s jejíž pomocí chtějí firmy sloučit do většího celku a do dozorčích rad a představenstev jmenovat odborníky. Zatím jsou v nich i koaliční politici. Opozice kroutí hlavou například nad členem představenstva Tepláren Brno, kterým je syn místopředsedy hnutí ANO Jaroslava Faltýnka Jiří. O jeho angažmá se v Otázkách Václava Moravce zmínil i předseda hnutí Andrej Babiš.

„Chceme jednoznačně odpolitizovat dozorčí rady a orgány městských firem, aby z toho nebyla Bratrstva kočičí pracky,“ řekl před loňskými komunálními volbami současný brněnský primátor Petr Vokřál (ANO). Téměř rok po volbách se zatím povedl jen krok jedna: nahradit v představenstvech městských firem původní politiky těmi novými.

Tak se 15. prosince 2014 dostal na post místopředsedy představenstva Tepláren Brno Jiří Faltýnek, syn místopředsedy hnutí ANO Jaroslava Faltýnka. Že by šlo o „trafiku“, odmítá. „Plním úkoly, které mi byly dány. Jsem spíš odborníkem, který byl jmenovaný radou města Brna,“ říká Faltýnek junior, který je stejně jako jeho otec členem hnutí ANO.

Opozice se nad jeho angažmá pozastavuje, i když si odbornost Jiřího Faltýnka netroufají posoudit. „Domnívám se, že ta situace je v rozporu s tím, co hnutí ANO hlásá. Zavání to spíš neetickým a účelovým jednáním než snahou poctivě dosadit do vedení městských firem odborníky,“ komentoval zastupitel za ČSSD Oliver Pospíšil.

„Politici nejsou špinavé zboží, i mezi nimi mohou být odborníci. Osobně se ale přikláním k tomu, aby městské společnosti byly řízeny německým modelem, tedy aby v představenstvu byl skutečný management, odborníci, kteří nejsou nominanty politických stran,“ dodal zastupitel za TOP 09 Jaroslav Kacer.

Holding versus Bratrstvo kočičí pracky

Jenže teď to vypadá, že by představenstva mohla tak trochu zůstat zmíněnými „Bratrstvy kočičí pracky“. „Nikdy jsme neřekli, že politik nemůže být zároveň odborník. My jsme jen říkali, že chceme ze systému vyřadit ty politiky, kteří si do představenstva dochází jen pro prebendy,“ říká dnes primátor Vokřál.

Podle něj tak není vyloučeno, že někteří ze současných politiků ve vedení městských společností zůstanou. Stejně tak ale mohou někteří odejít. Vedení města navíc od voleb stihlo snížit počet křesel v představenstvech a dozorčích radách o pětadvacet.

Brněnská koalice už má podle primátora téměř vypilovaný plán, jak vedení městských firem profesionalizovat. Ke konci roku by měl vzniknout holding, který je zastřeší. „Do budoucna chceme mít ve firmách představenstvo jako výkonný management a dozorčí rady budou fungovat jako politické směřování strategie těchto firem,“ ujistil Vokřál.