Nízké ceny uhlí ohrožují Důl Paskov. Ministři budou jednat o nové dohodě

Dohoda státu s majitelem společnosti OKD o zachování těžby v prodělečném Dolu Paskov do roku 2017 zřejmě přestane platit. Důvodem jsou nízké ceny černého uhlí. Vláda pověřila ministry Jana Mládka, Andreje Babiše a Michaelu Marksovou jednáním o nové dohodě.

Stát přislíbil šest set milionů korun na sociální zabezpečení horníků, pokud OKD zajistí životnost Dolu Paskov do konce roku 2017 a tím pracovní místa pro téměř dva tisíce lidí.

Dohoda, kterou loni v červnu uzavřel stát se společností New World Resources, je však od začátku vázána na cenu uhlí na mezinárodním trhu. Pokud by po tři čtvrtletí po sobě klesla pod 110 dolarů za tunu, pozbude dohoda platnosti. To se stalo už ve druhém a třetím čtvrtletí a těžaři i ministerstvo průmyslu předpokládají, že cena nevzroste ani ve čtvrtém čtvrtletí.

Sobotka: Cílem je udržet zaměstnanost

Stávající dohoda by tedy měla přestat do konce roku platit. Těžaři by pak mohli Důl Paskov, ve kterém chtěli ukončit těžbu už v roce 2014, zavřít dříve. Premiér Bohuslav Sobotka pověřil ministry financí, průmyslu a obchodu a sociálních věcí k dalším jednáním o budoucnosti šachty. „Cílem je, abychom našli takové řešení, které umožní udržet co nejvyšší zaměstnanost v tomto dole,“ řekl Sobotka.

Sobotka pověřil ministry jednáním o budoucnosti Dolu Paskov

Vedení OKD je k dalším jednáním vstřícné a samo vyzvalo vládu k jednání. „Uvědomujeme si složitou situaci a možné sociální dopady případného uzavření dolu,“ uvedl mluvčí firmy Ivo Čelechovský. Společnost zatím navrhuje prodloužení platnosti dohody o šest měsíců bez ohledu na vývoj ceny uhlí. Mezitím by strany jednaly o nové dohodě.

OKD navrhuje prodloužení dohody o půl roku

Jak by mohla nová smlouva vypadat, není zatím vůbec jasné. „Předpokládám, že záležitost budeme probírat z širšího hlediska, že nepůjde jen o otázku, zda se těžba prodlouží, nebo ne,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

  • OKD bude do roku 2017 na vlastní náklady provozovat těžbu a udržovat počet kmenových zaměstnanců ve výši 1800. V roce 2017 může dojít k postupnému snížení stavu na 1600.
  • Stát přispěje částkou 600 milionů korun na podporu horníků po uzavření dolu.
  • Pokud klesne po tři čtvrtletí po sobě cena koksovatelného uhlí na 110 dolarů za tunu, bude moci NWR od dohody ustoupit a uzavřít důl dříve.
  • Pokud by ceny uhlí stoupaly a NWR by začala na těžbě vydělávat, bude moci od dohody ustoupit stát. Aby byl důl sám o sobě udržitelný, musela by podle OKD cena uhlí stoupnout na 180 dolarů za tunu.

Černé koksovatelné uhlí v posledních letech stále zlevňuje. Od roku 2011 klesla cena za tunu o více než polovinu. To se projevuje i úspornými opatřeními v OKD, mimo jiné propouštěním. V dolech na Karvinsku a Frýdecko-Místecku pracuje přes jedenáct tisíc zaměstnanců a další tisíce v dodavatelských firmách. Letos propustí několik set lidí, další stovky odejdou do důchodu.

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce předejít sociálním dopadům předpokládaného dalšího omezování těžby a propouštění zavedením dřívějších odchodů horníků do důchodu. Vláda už několikrát odložila definitivní rozhodutí.