Praha 5 opravila park, obyvatelům se ale nelíbí

Lidem z Prahy 5 se nelíbí nová podoba parku Na Skalce, který městská část během léta opravovala z evropských peněz. Místní opozice navíc tvrdí, že revitalizace mohla být mnohem levnější. Praha 5 ale chyby odmítá.

O zakázku na opravu parku se ucházelo devět firem. Podmínky radnice splňovaly tři. Jedna s cenou přesahující 12 milionů a dvě, které za to samé chtěly bez daně přes 20 milionů. Ačkoli si Praha 5 nejdřív vybrala tu nejlevnější, park nakonec opravila druhá nejdražší. Původní vítěz totiž takřka obratem zakázku vzdal.

Opoziční zastupitel Prahy 5 Lukáš Herold (ODS) říká, že v životě tak pochybnou a špatně zpracovanou zakázku ještě neměl v ruce. 

Radnice Prahy 5: Nepožadovat kauci nám doporučil pražský magistrát

Podle opozice totiž radnice udělala chybu, když od nejlevnější firmy nechtěla žádnou kauci, a ta tak potom mohla jednoduše odstoupit pouhým zasláním dopisu. Radní Prahy 5 Viktor Čahoj (TOP 09) ale říká, že původního vítěze tendru nemohli k ničemu nutit: „Bylo to čistě jeho svobodné rozhodnutí, že ze zakázky dobrovolně odstoupil,“ vysvětlil.

Chybu nebo dokonce úmysl ale radnice odmítá. Nepožadovat kauci prý navíc doporučil sám poskytovatel dotace,  tedy pražský magistrát.

Nový plot dětského hřiště je podle místních příliš výrazný
Zdroj: ČT24

Vysoká cena revitalizace vadí i místním obyvatelům. Ti navíc kritizují, jak park po úpravách vypadá. Stěžují si například na stav trávníků nebo na to, že místo obrubníků jsou teď u cest kovové pásy. Kvůli tomu prý na trávník vjíždějí auta a dál ho ničí.

Místním vadí také kácení několika desítek vzrostlých stromů nebo příliš výrazný plot dětského hřiště.

Vyjádřili obyvatelé své připomínky včas?

„Bylo to v původním projektu. Tyto záležitosti nebyly včas připomínkovány. To znamená někdy v červnu. Teď už se s tím nedá skoro nic dělat,“ reagoval na výtky místostarosta Prahy 5 Jan Smetana (ČSSD).

Místní obyvatel Zbyněk Dokoupil ale oponuje: „To není pravda. My jsme od samého začátku, co jsme se o této akci dozvěděli, všechny tyto věci kritizovali.“

Radnice ale obyvatele uklidňuje. Trávník, který je v tuto chvíli ošetřen urychlujícím hydroosevem, se časem zazelená. Připomíná také, že po protestech lidí ustoupila od stavby mola nad jezírkem, a tím projekt zlevnila. Konečnou cenu tak snížila asi na 18,5 milionu korun bez daně.

Park Na Skalce je opravený, obyvatelé z okolí ho ale kritizují (zdroj: ČT24)