Pytláci v Kublově netroškařili - vypustili celý chovný rybník

Největší případ pytláctví ve středních Čechách za posledních 20 let řeší berounští kriminalisté. V Kublově někdo vypustil chovný rybník a ukradl z něj stovky ryb. Navíc ohrozil několik druhů chráněných žab a čolků - místo leží v chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko.

Podle policie pytlák nebo pytláci poškodili u rybníka stavidlo a vypustili ho. Ukradli 400 kusů různých druhů ryb. 

Jiří Anderle z Českého rybářského svazu Křivoklátsko vypočítává, že přišli o veškeré chovné kusy, které v kublovském rybníku žily. „Byli to líni v několika věkových kategoriích a byl to i perlín,“ řekl.

Jezírko sloužilo pro praktickou výuku mladých rybářů a na chov rybí násady. Tu správci chtěli v následujících letech vypustit do okolních vod, do řeky Berounky i Rakovnického potoka.

Teď už je rybník zase napuštěný - škoda ale činí 20 tisíc korun. Podle Jiřího Anderleho je ovšem škoda pro rybáře větší, než co se dá vyčíslit v penězích. „Byl tam lín, kterého začíná být na našem trhu nedostatek. Ryby by se daly použít i k reprodukci v některých našich rybnících,“ dodal.

Podle berounské policejní mluvčí Marcely Pučelikové není vyloučeno, že pytláci se pokusí ukradené ryby například prodat do nějaké restaurace. Za krádež jim hrozí až dva roky vězení.

Pytláci ovšem ohrozili i několik druhů chráněných žab a čolků, kteří žijí na dně rybníka. Kublov leží v chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko.

Největší případ pytláctví ve Středočeském kraji (zdroj: ČT24)