Prostějov má novou primátorku - Alenu Raškovou z ČSSD

Zastupitelé Prostějova zvolili dosavadní náměstkyni Alenu Raškovou primátorkou. Pětašedesátiletá sociální demokratka nahradí stranického kolegu Miroslava Pišťáka, který rezignoval poté, co vyšlo najevo, že přijal od soukromé firmy čtvrtmilionový dar. Je první ženou na tomto postu.

Pro Raškovou, kterou navrhla vládnoucí koalice složená z ČSSD, komunistů a hnutí PéVéčko, hlasovalo devětadvacet z pětatřiceti zastupitelů. Neměla žádného protikandidáta. Podpořila ji i většina opozičních zastupitelů.

„Je to silný mandát, se kterým by se mi mohlo podařit prosadit to, co mám v úmyslu,“ řekla Alena Rašková a poděkovala za své zvolení také opozici.

Pišťák dobrovolně odstoupil

Do čela magistrátu se dostala poté, co vyšlo najevo, že bývalý primátor Pišťák a radní Alois Mačák, který byl také náměstkem olomouckého hejtmana, přijali peníze od soukromých firem. Nejprve rezignoval Pišťák, poté i Mačák.

obrázek
Zdroj: ČT24

Oba shodně tvrdí, že finance dostali na svou propagaci před volbami a prezentaci, měli na to darovací smlouvy a peníze přiznali daňovému úřadu. Odmítli, že by firmy, které je podpořily, za to získaly nějakou výhodu. Přesto byli terčem kritiky a dobrovolně odstoupili z funkcí.

Zastupitelé zároveň zvolili novým náměstkem pro dopravu a sociální věci dosavadního radního Pavla Smetanu z ČSSD, prvním náměstkem primátorky sociálního demokrata a dosavadního náměstka Zdeňka Fišera.

Narodila se 27. října 1949 v Novém Jičíně. Vystudovala obor matematika a fyzika na Přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého v Olomouci. Od roku 1974 učila na strojírenském učilišti v Přerově, od roku 1989 do 2008 působila na Střední průmyslové škole oděvní v Prostějově.

V roce 1998 byla zvolena do zastupitelstva Prostějova, od roku 2002 je radní, od roku 2009 byla místostarostkou, později první náměstkyní. Členkou ČSSD je od roku 2004. Je vdaná a má tři syny.