Dopravnímu podniku stále chybí jízdenky za miliony

V některých brněnských trafikách pořád nejsou k dostání jízdenky na hromadnou dopravu. A to i přesto, že dopravní podnik sehnal nového distributora. Ten starý se na konci srpna dostal do finančních potíží. Finanční úřad firmě Tabák Plus mimo jiné zabavil i jízdenky za zhruba čtyři a půl milionu korun.

„Na začátku září jsme podepsali smlouvu s novým distributorem jízdenek, který je nyní dodává do většiny trafik na území Brna. Problém máme stále v trafikách sítě Valmont,“ potvrdila mluvčí Dopravního podniku města Brna Linda Hailichová.

Mluvčí DPMB Linda Hailichová o problému s jízdenkami (zdroj: ČT24)

Zmíněná sít zhruba tří desítek trafik má totiž stejného vlastníka, jako předchozí distributor jízdenek, v souvislosti se kterým celý problém vznikl. Společnost Tabák Plus se dostala do insolvence, koncem prázdnin tak chyběly jízdenky ve většině brněnských trafik. „S firmou Valmont nyní jednáme o způsobu, jak by od nás mohli jízdenky nakupovat napřímo,“ dodala mluvčí.

V trafikách cestující v Brně nakupují většinu jízdenek, konkrétně 53 procent z celkového objemu. Zhruba čtvrtina připadá na automaty, zbytek pak na další formy nákupu, například na pobočce dopravního podniku či SMSkou.

Jízdenky má finanční úřad

Dopravci navíc stále chybí jízdenky za zhruba čtyři a půl milionu korun. Ty zabavil finanční úřad. „Zabavené jízdenky nám do doby ukončení vyšetřování případu zřejmě vydané nebudou, ani nějaká jiná kompenzace,“ uvedla Hailichová s tím, že dopravnímu podniku, který firmě Tabák Plus vyplácel provizi za prodané jízdenky, se zatím alespoň povedlo zbavit statutu poddlužníka.

Firma Tabák Plus se na svém webu začátkem září hájila, že jde o neoprávněný zásah finanční správy. „Nastalou situaci řešíme s našimi právními a daňovými zástupci tak, abychom minimalizovali důsledky tohoto neoprávněného zásahu orgánů státní moci a mohli co nejdříve pokračovat v běžné obchodní činnosti,“ uvedl v prohlášení jednatel společnosti Pavel Vaníček.

Nyní už je web firmy nefunkční a podle insolvenčního rejstříku je společnost v úpadku.