Moravskoslezský kraj táhne investory. Hyundai Mobis ale jistý není

Stále více zahraničních společností má zájem investovat v Moravskoslezském kraji. Podle CzechInvestu zamířily do tohoto kraje čtyři z deseti nejvýznamnějších investic, které agentura v loňském roce zprostředkovala. Některé společnosti rozšiřují výrobu, další, například Hyundai Mobis, ji chtějí rozjet. Firma se zatím ale nedohodla s městem na ceně pozemků.

Potvrzené a připravované investice mají přinést do regionu až tisíce nových pracovních míst. Podle šéfa CzechInvestu Karla Kučery je lokalita atraktivní svou polohou, infrastrukturou i pracovní silou. „Investoři zjistili, že jsou zde dobří pracovníci, kteří jsou schopni rozvíjet i sofistikovaný vývoj či prototypování,“ řekl Kučera.

Několik firem rozšiřuje v regionu výrobu

K zatím posledním potvrzeným investorům patří světový výrobce jednorázových chirurgických setů Mölnlycke Health Care ze Švédska, který postaví novou továrnu za více než jednu a půl miliardy v areálu bývalého Dolu Dukla v Havířově. Nejpozději v roce 2017 by tam měla firma zaměstnat na tři sta lidí. Jeden výrobní závod, ve kterém pracuje přes šest lidí, má už v karvinském Novém Poli.

Expanzi plánuje také italský výrobce litých kol pro automobilový průmysl Cromodora Wheels, který chce do roku 2020 navýšit o téměř padesát procent produkci ve výrobním závodě v Mošnově.

Výrobce automobilových světel Varroc Lighting Systems přijme v následujících měsících v Moravskoslezském kraji přes sto inženýrů do vývoje. Stejný počet techniků bude hledat v roce následujícím. V letech 2015 až 2019 firma investuje do závodů v Šenově u Nového Jičína a Rychvaldu na Karvinsku přes jednu a čtvrt miliardy. Také největší IT společnost v Ostravě Tieto Czech v roce 2014 přijala téměř dvě stě padesát nových lidí a nyní už zaměstnává přes dva tisíce specialistů na informační technologie.

Hyundai Mobis jedná s Ostravou o ceně pozemků

Aktuálně je ale například ohrožena investice jihokorejské firmy Hyundai Mobis, která má zájem vyrábět v Mošnově světlomety pro nošovickou automobilku a během několika let měla zaměstnat až devět set lidí. Nedohodla se však s městem Ostrava na prodeji pozemků, na kterých má stavět.

Stát přislíbil korejské firmě investiční pobídky ve výši 433 milionů a součástí smlouvy je i sleva na pozemky, které by mohla dostat za korunu za metr čtvereční. Představitelé města však chtějí, aby to posvětila Evropská komise. To se zatím nestalo, i když ministerstvo průmyslu a obchodu poslalo tuto pobídku ke schválení už v lednu.  Město nechce bez souhlasu Evropské komise pozemky pod cenou prodat.

„Porušili bychom podmínky dotace, ze které byla zóna v Mošnově zřízena. Hrozí, že bychom museli peníze vracet,“ vysvětlil primátor Ostravy Tomáš Macura z ANO.  Za tržní cenu téměř sedmdesát milionů ale Hyundai Mobis pozemky nechce. Vše se má rozhodnout do čtrnácti dnů.

obrázek
Zdroj: ČT24

Podle moravskoslezského hejtmana se ale již rýsuje další vážný zájemce. Ve středu prozradil, že je před popisem smlouva s evropským výrobcem leteckých součástek, který chce v Mošnově investovat přes dvě miliardy a zaměstnat tři sta lidí.

Velcí hráči nejsou všechno, upozorňuje expert

Podle vedoucího katedry financí a účetnictví Slezské univerzity Daniela Stavárka, který se specializuje mimo jiné na ekonomické transformace ve střední Evorpě, je příprava zón a příliv zahraničních investorů velmi pozitivní, kraj by však podle něho neměl stavět jen na tom. „Je dobře, že vedle tradičního těžkého průmyslu se v regionu rozvíjejí další odvětví. Kraj i stát by se ale měl také více snažit podporovat malé a střední podnikání, které může zaměstnanost silně pozvednout,“ uvedl Stavárek.

„Spoléhat jen na zahraniční investice je ošidné. Jsou to velcí hráči a mohou stát tlačit do velmi nevýhodných podmínek, případně se rozhodnout jít do jiné země,“ upozornil Stavárek.