Z pražské památkové rezervace asi zmizí další historický dům

Z pražské památkové rezervace patrně zmizí další historický dům. Dlouho chátrající dvoupodlažní budovu v Soukenické 12 má nahradit osmipatrová novostavba s podzemními garážemi. Stavební úřad Prahy 1 by měl v těchto dnech rozhodovat o demoličním výměru. Památkáři ale ve čtvrtek vydali stanovisko, podle kterého by dům mohl být zachován.

Mluvčí městské části Praha 1 Veronika Blažková řekla, že úřad „provádí místní šetření“. Víc situaci nechtěla komentovat. Praha 1 už dříve povolila bourání dvou klasicistních křídel domu ve dvoře objektu.

Úřad dal podle dostupných podkladů už v květnu souhlas se záchrannými pracemi, které se mimo jiné týkaly havarijního stravu střechy. Investor, firma Bau-invest, ovšem z domu sundal celou střešní krytinu, včetně krovů.

Památkáři: Dům se ještě dá zachránit

Z červencového kontrolního zápisu pražských památkářů vyplývá, že historický krov odstranil investor bez povolení. Investor se v materiálu hájí posudkem znaleckého ústavu.

Ze stanoviska, které ve čtvrtek pražští památkáři zaslali stavebnímu úřadu, vyplývá, že Praha 1 před několika dny zahájila jednání o odstranění stavby, která údajně hrozí zřícením. „Se stávajícím postupem nesouhlasíme, domníváme se, že dům není v havarijním stavu a že existují jiné postupy, aby budova v památkové rezervaci zůstala zachována,“ uvedl šéf magistrátních památkářů Jiří Skalický.

Památkáři už v minulosti stavbu administrativně-obytného domu povolili. Podmínkou ale bylo zachování a přestavba domu původního.

Nechávají majitelé historické budovy zchátrat záměrně?

V centru města je řada historických domů, které nikdo nevyužívá a které jsou v havarijním stavu. Kritici tvrdí, že majitelé nechávají budovy chátrat záměrně, aby docílili jejich demolice a mohli na lukrativních pozemcích vybudovat novostavby.

Naposledy se bouřlivá diskuse vedla kolem demolice zbytku někdejších tiskáren v Opletalově ulici. Majitel usiluje i o zbourání přilehlého rohového domu.