Rybáři doplňují stavy ryb. Kvůli suchu vysazují méně druhů

Rybářské svazy doplňují stavy ryb ve svých revírech. Kvůli rekordnímu suchu zaznamenali obrovské úhyny například v Moravskoslezském kraji. Díky poklesu teploty mohou nyní stavy doplňovat, vysazují však méně druhů, než v minulých letech.

Ze sádek v Domašově nad Bystřicí přivezli členové moravskoslezského rybářského svazu na Novojičínsko dva metráky pstruhů duhových. Nahrazují pstruhy potoční, kteří jsou na životní podmínky náročnější. „Obvykle vysazujeme pstruha potočního, ale vzhledem k počasí jsme museli přejít na pstruha duhového,“ vysvětloval hospodář regionálního rybářského svazu Milan Konvička.

Přestože průtoky řek a stavy stojatých vod jsou nadále hluboko pod průměrem, s poklesem teploty se oproti letním měsícům zlepšily kyslíkové poměry.  Pro výsadbu, kterou svazům ukládá zarybňovací plán ministerstva zemědělství, vybírají vhodná místa, kde mají ryby šanci se rychle adaptovat a přežít.

Reportáž: Výsadbu ryb ovlivňuje sucho

Hlavně na tocích ve vyšších polohách jsou místa, kde voda téměř zmizela. Pro ryby je důležité, aby v řece zůstaly aspoň nějaké tůně. Na Jičínce v Novém Jičíně je rybáři našli. „Pokud v řece zůstanou nějaké tůně, má ryba šanci přežít,“ potvrdil předseda moravskoslezského rybářského svazu Přemysl Jaroň.

Během léta zaznamenali rybáři velké úhyny například na řece Ostravici, Opavě nebo Bečvě, kde dosáhla škoda kolem milionu korun. „Věříme, že konečně zaprší a průtoky se zlepší,“ dodal Jaroň.

  • Ročně se do rybářských revírů vysazuje 30 druhů ryb včetně ohrožených druhů v hodnotě přes 180 milionů korun
  • Ročně se v rybářských revírech uloví téměř 2800 tun různých druhů ryb, z toho 2700 tun na mimopstruhových a 100 tun na pstruhových vodách