Automatické mlýny jdou do prodeje, město sklidilo jen kritiku

UDÁLOSTI V REGIONECH: Automatické mlýny jdou do prodeje (zdroj: ČT24)

Současný majitel Automatických mlýnů v Pardubicích tuto výjimečnou kulturní památku od architekta Josefa Gočára prodá nejlepšímu zájemci. Bude ho hledat ve výběrovém řízení. O Automatické mlýny měla zájem pardubická radnice. Její vyjednávání však selhalo a nyní čelí vedení města ostré kritice.

Město chtělo z Automatických mlýnů, které jsou nyní nevyužité, udělat kulturně-vzdělávací centrum. Nyní je jejich budoucnost otázkou. Současný vlastník, rakouská firma Goodmills, se obrátil na realitní kancelář, aby zajistila jejich prodej. Doporučená cena je 25 milionů korun. „Jedná se o obálkovou metodu. Zájemci mají povinnost složit kauci, podepsat dohodu o složení kauce, parafovat text kupní smlouvy,“ popsal Martin Stibor z realitní společnosti NAXOS.

Členové pracovní skupiny Mlýny, kteří pro pardubickou radnici vymýšleli, jak Gočárovu stavbu využít a začlenit do městského prostoru, jsou z vývoje rozčarováni. Nezlobí se ale na majitele, nýbrž na vedení města, které podle nich zaspalo. Nečinnost vyčítají radním i zastupitelům. „Promarnila se obrovská šance, aby se areál mlýnů – nejenom ta významná Gočárova stavba – stal nedílnou součástí městského prostoru,“ řekl stavební historik a člen pracovní skupiny Mlýny František Radek Václavík.

Podle primátora Martina Charváta se město snažilo vyjednávat a zastupitelé se ještě mají nákupem areálu zabývat. Vše ale zkomplikovaly podmínky evropských dotací, které chtělo město k obnově památky využít. „Vidím projekt velmi komplikovaně, protože s možností investovat je to problematické,“ řekl primátor. 

 Pracovní skupina Mlýny bude nyní čekat, kdo se stane novým vlastníkem Automatických mlýnů. Návrhy, které její členové připravili pro město, nezůstanou ladem. Ať už památku koupí kdokoli, své vize a myšlenky mu předloží.